latinica  ћирилица
11/12/2017 |  21:44 ⇒ 12/12/2017 | 12:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Примања би била и већа да није било блокада у Сарајеву (ВИДЕО)

Посланици Скупштине Српске сутра ће на посебној сједници разматрати Буџет за наредну годину и Програм економских реформи до 2020.године. Након интензивних преговора са партнерима у креирању ових докумената, дошло се до добрих и одрживих рјешења, изјавила је предсједница Владе Жељка Цвијановић у интервјуу за Специјал. То, каже, представља добру основу за сва пројектована побољшања у наредном периоду.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Циљ два важна документа за наредни период јесте бољи финансијски склад, што би у коначници довело до повећања запослености, каже премијерка Жељка Цвијановић. Истакла је да би повећања примања у Републици Српској била и већа да није било блокада у Сарајеву.

Подсјећа да је Српска, и поред проблема и изостанка финансијских средстава која су блокирана на нивоу БиХ, на крају прошле године забиљежила добре економске резултате.

- Из тих реформи се види да има неколико тачака које су суштински важне. Једна од њих се односи на јачање привреде, раст плата у привреди, на отварање нових радних мјеста, а друго на повећање или побољшање материјалног статуса наших социјалних категорија у друштву и то треба у континуитету да се унапређује - истакла је премијерка.

Нови вид комуникације са пословном заједницом је потписани Меморандум. Смањење опорезивања на рад је надоградња свих мјера које већ дају резултате, каже премијерка.

Оно чега послодавци буду ослобођени прећи ће у повећање плата. Повећање плата увећаће потрошњу па ће, очекују послодавци дио новца којег се Влада одрекне, бити враћен у буџет.

Али уз тај вид растерећења, иду и ригорозније контроле, каже Цвијановићева.

- Ако се неко растерети на тај начин, мора се одразити на плате радника, али и на потребе државе да прикупи средства. Постоје девијације, зато је једна од предијељења борба против сиве економије - напоменула је премијерка.

Цвијановићева је рекла да је апсолутно опредјељење да породиљске накнаде функционишу, као и да је из опозиционих редова чула да кажу да је то предизборна мјера Владе или предсједника Владе.

"Они знају да нису зауставили тих 748 милиона, од чега би 250 милиона било директно у буџет Републике Српске, да је ова мјера била планирана за почетак 2017. године и требало је најмање годину дана раније да ступи на снагу, али су управо те партије које данас нуде тако нека дивна, нереална рјешења, то зауставиле", истакла је Цвијановићева за РТРС.

Према њеним ријечима, није то једина ствар, наводећи да ће пензије бити повећане за 17,5 одсто са повећањем планираним сада.

"Било би оно и веће да није било таквих проблема и таквих блокада у Сарајеву гдје управо учествују СДС, ПДП и НДП и у континуитету блокирају средства која су намијењена Републици Српској", додала је Цвијановићева.

Напоменула да ће са додатних два одсто, колико је планирано повећање за породичне и личне инвалиднине, бити остварено око 16 одсто повећања у оквиру неколико година и да би то повећање могло да буде боље и веће да није било тих блокада.

Она је рекла да би вољела да се породиљска накнада може измирити за сву дјецу која су рођена посљедњих пет година, али да то није могуће.

Премијерка Српске је поручила да из опозиције никада нису понудили ниједну конзистентну и добру мјеру.

"Они су одавно опозиција и ја знам да су нестрпљиви, знам да су нервозни због тога. Али, извините, ја немам времена да на то обраћам пажњу на тај начин", истакла је Цвијановићева у емисији "Специјал".

Према њеним ријечима, за Владу је релевантно шта мисле социјални партнери.

Када је ријеч о најнижој плати, Влада је заузела став да повећања мора бити. Разговори са социјалним партнерима требало би да буду завршени до Нове године, до када се договор мора постићи, поручила Цвијановићева.