latinica  ћирилица
12/12/2017 |  14:06 | Аутор: РТРС

Ноћни рад нарушава здравље

Широм света, милиони људи раде ноћу, о чему нема много службених података, али по студији Универзитета Принстон, између седам и 15 одсто радне снаге у индустријализованим земљама укључено је у неку врсту ноћног рада, упркос доказима о његовом штетном дјеловању на здравље
Сат (Фото:Тhinkstock) -
Сат (Фото:Тhinkstock)

"Кључни проблем је наш унутрашњи биолошки сат, који је намјештен на спољни свеијт, односно на излагање циклусима свјетла и таме", каже Расел Фостер, стручњак за проблеме са спавањем.

Он појашњава механизам дјеловања биолошког сата код људи и каже да његово занемаривање активира стресни механизам. Стрес повећава ниво шећера у крви и крвни притисак, јер се организам припрема да одговори на потенцијалну преијтњу "која заправо не постоји - ми смо само на послу", истиче Фостер.

Повишени ниво стреса може довести и до кардиоваскуларних болести или метаболичких абнормалности попут дијабетеса типа 2. Стрес отежава и рад имунолошког система, што је добра подлога за више стопе рака дебелог цријева или рака дојке.

Свјетска здравствена организација класификовала је ноћни рад као могући узрочник рака. То су дугорочне посљедице, али недостатак сна узрокује и оне акутне. Највидљивији је умор, због чега информације не примамо на прави начин, друштвене сигнале погрешно интерпретирамо и губимо могућност емпатије.

Радници у смјенама пате и од срчаних проблема који су узроковани континуираним радом који је у супротности са биолошким ритмовима.

А додатно, као што зна свака особа која је радила ноћне смјене, након њих није лако макнути прсте од нездраве хране. Постоје истаживања која кажу да се конзумација угљених хидрата пење за 35 до 40 одсто након само четири до пет дана смањених сати ноћног сна због повећаног нивоа хормона грелина који регулише нашу глад. Он нас чини гладнима и подстиче на конзумацију шећера и угљених хидрата.

"То баш није добро за линију или стања попут дијабетеса типа 2", рекао је Фостер.

Осим чешћих здравствених прегледа, радници који раде ноћу би због ризика од кардиоваскуларних болести и метаболичких поремећаја попут дијабетеса требало надохват руке да имају здраву храну, прије свега ,воће.

ВМноге ваде све више постају свејсне тог проблема, па је тако Центар за контролу и превенцију болести у САД прогласио недовољно сна јавном здравственом епидемијом. Дакле, постоји све већа свијест да је недостатак сна јавноздравствени проблем.

Извор: Агенције