latinica  ћирилица
13/12/2017 |  10:35 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Вучић: Француска се враћа на Балкан и у Србију

Важно је да се вежемо за Француску, као што је то био случај с Њемачком, онда нећемо имати никакве бојазни у будућности, поручио је предсједник Србије Александар Вучић напомињући да Француска има све већи интерес у Србији, и економски и политички.
Емануел Макорон и Александар Вучић  (Фото:Predsedništvo / Promo) -
Емануел Макорон и Александар Вучић (Фото:Predsedništvo / Promo)

У интервјуу за данашњи Курир, Вучић је изразио уверење да ће, када се посјета Србији француског предсједника Емануела Макрона реализује, "бити још много тога што ће нас везивати".

Као једини шеф државе Западног Балкана који је учествовао на самиту свјетских лидера о климатским промјенама у Паризу, Вучић је оцијенио да је веома важно учествовати на таквом самиту, и то "не само због поплава и суша с којима се суочавамо, а које недовољно разумијемо и мало се бавимо овом веома важном темом".

Он је поновио да је имао прилике и да са предсједником Француске Емануелом Макроном разговара у четири ока.

- Можете да замислите у каквој је гужви он био, али сам успио да добијем неколико минута с њим насамо. Није било више времена јер је још троје или четворо лидера такође чекало на пријем, описао је Вучић њихов сусрет.

Како је прецизирао, са Макроном је разговарао о билатералним односима двију земаља.

- Француска је уз Њемачку водећа снага Европске уније. Наравно, било је ријечи о нашем европском путу, нашим економским билатералним односима, рекао је Вучић.

Указао је да се трговинска размена двију земаља увећава из године у годину.

- Прошле године износила је 900 милиона евра, ове године ићи ће до милијарду. Али ми тиме нисмо задовољни, желимо да она буде још већа, а посебно наш извоз у Француску, који је ове године порастао за 17,8 одсто, указао је Вучић.

С Макроном је, додао је, разговарао о новим инвестицијама Француске, интересовању француских компанија за Аеродром Београд, ЛА Фарж и Меридијану, и о ономе што је већ урађено у вези са прерадом отпада у Винчи.

- То ће бити највећа инвестиција у приватно-јавном партнерству у цијелом региону тог типа- око 300 милиона евра је вриједност инвестиције. Дакле, Француска се полако, али сигурно враћа не само на западни Балкан већ и у нашу Србију, што ме посебно радује. Разговарали смо и о другим стварима, рекао је Вучић.

Извор: Спутњик