latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:00 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Пројекти наводњавања у Требињу и Братунцу и Дрински насип у Семебрији (ВИДЕО)

За пројекат наводњавања у Требињу и Братунцу, као и за Дрински насип у Семберији, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издвојило је укупно 38 милиона марака, што ће бити финансирано кредитом Свјетске банке и дијелом средствима градских управа. Пројекти ће омогућити наводњавање ораница, док ће насип трајно спријечити изливање ријеке.
Требиње - наводњавање - Фото: РТРС
Требиње - наводњавањеФото: РТРС

Овај пројекат изградње система за наводњавање обезбиједиће услове за интензивну пољопривредну производњу.

Због непостојања система, највећи дио ораница није могао бити наводњаван.

- Систем је замишљен тако да функционише по скада- систему,  да се може имати контрола у читавом систему на једном мјесту а у догледно вријеме се стварају услови за даљинско управљање системом, каже Душко Вујовић, идејни творац пројекта.

Када буде завршен, систем ће омогућити наводњавање ораница за око три хиљаде домаћинстава.

Пројекат вриједан око шест милиона марака, путем кредита Свјетске банке, финансирају Министарство пољопривреде и Град Требиње.

Извођач радова је Конзорцијум Херц-градња Требиње и Бук-промет Бијељина.

-Тренутно смо почели радове на резервоару Зубци и на дистрибутивном цјевоводу. Урадили смо око седамсто метара дистрибутивног цјевовода. Данас смо имали представнике Свјетске банке који су посјетили градилиште и задовољни су квалитетом и динамиком извођења радова, истиче Никола Максимовић, руководилац радова, Бук промет Бијељина.

Из Министарства истичу да се најсложенији пројекат налази у општини Братунац која има преко 20 локалитета и преко двадесет пумпних станица.

- Пројекат изградње система за наводњавање на подручју Братунца чија је вриједност преко осам милиона марака, гдје имамо доброг извођача који је већ реализовао око 85 посто посла, очекујемо до краја јануара да комплетан систем за наводњавање буде завршен и пуштен у функцију, нагласио је Стефан Митровић, директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката.

У наредној години Јединица за координацију пољопривредних пројеката планира реализацију капиталних пројеката изградње Дринског насипа, који ће штитити комплетно подручје Семберије од поплава.

Пројекат ће почети изградњом дијела Дринског насипа уз доњи ток ријеке Јање , дужине 2,8 километара и одвијаће се у три фазе.

- Од Павловића пута до ушћа ријеке Јање, то је у овом случају најбитнија фаза гдје се шитити и сам град од поплава. То је дужина 16,1 километар и то је фаза број два. Имамо фазу број један од Павловића пута до старог насипа и фазу три од ушћа Јање до Главичица, појаснио је Чедомир Стојановић, помоћник министра за водопривреду.

Дрински насип спријечиће изливање ријеке која је у поплавама 2010. и 2014. године причинила штету од скоро 500 милиона марака.

Мјештани који се још опорављају од поплава, надају се да ће Дрина бити заувијек укроћена.