latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:21 ⇒ 11:22 | Аутор: РТРС

Јапанци користе само пола годишњег одмора

Радници у Јапану користе само пола свог годишњег одмора, али и за тај период осјећају грижу савјести, резултати су недавног истраживања.
Јапански радник - Фото: Screenshot
Јапански радникФото: Screenshot

Већ другу годину заредом јапански радници су на посљедњем мјесту по истраживању компаније "Експедија" о радним навикама, које је обухватило 30 земаља, јер годишње користе само десет дана одмора.

Не само да се мало одмарају, већ им је и сама помисао на одмор непријатна. Око 63 одсто радника рекло је да се осјећају кривим због одмора.

Њихови сусједи у Јужној Кореји и Сингапуру су на другом и трећем мјесту са 61 односно 35 одсто, јавља "Раша тудеј".

За разлику од азијских земаља, радници у Италији, Мексику и Шпанији имају најмањи осјећај кривице када користе годишњи одмор.

Јапански радници кажу да избјегавају годишњи одмор због различитих разлога, укључујући "недостатак радника", али и солидарност са колегама.

Такође, 33 одсто јапанских испитаника каже да "не зна" да ли би њихови послодавци одобрили одмор.

У истраживању је учествовало 15.081 одраслих лица у 30 земаља.

Јапан је познат по интензивним радним навикама. Сваке године стотине људи се убију или умру од можданог или срчаног удара усљед преоптерећења на послу.

Један од познатијих случајева "карошија", односно смрти усљед превеликог рада, у случају који преплавио медије у Јапану, односи се на 31-годишњу новинарку која је умрла од срчаног застоја након што је у току једног мјесеца радила прековремено 159 сати.

Извор: СРНА