latinica  ћирилица
14/12/2017 |  08:37 ⇒ 08:54 | Аутор: РТРС

Најмлађе острво на свијету настало преко ноћи (ВИДЕО)

Вулкан у пацифичкој краљевини Тонга еруптирао је крајем децембра 2014. године шаљући пару, пепео и растопљене стијене високо у ваздух.
Најмлађе острво на свету настало је преко ноћи (Фото: YouTube / Screenshot) -
Најмлађе острво на свету настало је преко ноћи (Фото: YouTube / Screenshot)

Због пепела у ваздуху летови савиона у били преусмјерени, а када се пепео коначно спустио у јануару 2015. године, ново острво високо око 120 метара изронило је између два стара острва.

Новоизграђено острво, неслужбено познат као Хунга Тонга-Хунга Ха'апаи према именима сусједних острва, требало је да постоји свега неколико мјесеци. Нова истраживања кажу да ће потрајати и до 30 година, пише НАСА.

Хунга Тонга-Хунга Ха'апаи је прво острво овог типа које је настало у савременој сателитској ери, што даје научницима невјероватну слику из свемира његовог раног живота и еволуције.

Нова студија пружа увид у дуговјечност и ерозију која обликује нова острва. Разумијевање тих процеса могло би такође да пружи увид у сличне процесе у другим дијеловима Сунчевог система, укључујући Марс.

Ово је треће вулканско острво, популарно названо суртсејан, у посљедњих 150 година које је настало и траје више од неколико мјесеци.

Извор: Агенције