latinica  ћирилица
14/12/2017 |  10:32 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Додик-Вулин: Српска ће пратити Србију у војној неутралности (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин потврдили су током данашњег сусрета у Бањалуци важност Дејтонског мировног споразума, чији је Србија гарант, истичући неопходност његовог спровођења.
Додик-Вулин, прес конференција - Фото: РТРС
Додик-Вулин, прес конференцијаФото: РТРС

Додик је истакао да га радује чврст став Србије да поштује територијални интегритет БиХ, али и унутрашњу структуру земље, што значи договор два ентитета и три конститутивна народа.

Он је рекао новинарима након састанка да поштује чињеницу да је Србија потписник и гарант Дејтонског мировног споразума.

"Нисмо задовољни чињеницом да Србија, као гарант Дејтонског споразума, није укључена у рад Савјета за спровођење мира и што је тако елиминисана из међународних активности које се односе на спровођења овог споразума", додао је Додик.

Он је навео да је Србија највећи економски партнер Републике Српске и да је веома значајна привредна сарадња.

"Наша сарадња се односи и на могућност ангажовања одређених капацитета којима Република Српска располаже. Економски развој Српске је позитиван и биљежимо раст бруто домаћег производа", каже Додик, који је поновио да је ово период најбоље сарадње Српске и Србије.

Он је напоменуо да ће у оквиру сарадње бити ангажовани капацитети фабрика "Орао", "Фамос" и "Космос".

Делегација Министарства одбране Србије код предсједника Српске (Фото: СРНА)

"Србија је успјела да покрене намјенску индустрију у смислу експанзивног приступа иностраним тржиштима. Ту видимо шансу у Републици Српској, а у времену који долази разговараћемо и о вишем степену интеграције наших капацитета у све ово", рекао је Додик.

Он је поновио да је на нивоу заједничких институција БиХ озбиљна криза, да је степен међународног интервенционизма још велики, те да амбасадори покушавају да и даље одлучују о унутрашњим питањима БиХ.

Вулин је подсјетио да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, истичући да овај споразум мора бити спровођен.

"Поштујемо територијални интегритет и суверенитет БиХ и за нас је прихватљив сваки договор два ентитета и три народа у БиХ. Интерес Србије су мир и стабилност у региону, као и успешна Република Српска, чије место у оквиру БиХ ни на који начин не може бити умањено и угрожено било каквим накнадним тумачењима", рекао је Вулин.

Он је навео да ће у складу са политиком коју спроводи предсједник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, Министарство одбране ове земље значајно повећати обим сарадње са одбрамбеном индустријом Српске, што значи да се дио војне опреме попут тенковских и авионских мотора Војске Србије ремонтује у Републици Српској и да ће Србија помоћи одбрамбеним капацитетима Српске да се развијају.

Састанак Додик-Вулин (Фото: СРНА)

"Министарство одбране Србије обезбедило је 63 милиона динара за `Фамос` и 280 милиона динара за `Орао` за ремонте наших тенковских и авионских мотора. Конкретно радимо на спровођењу политике и омогућавамо одбрамбеној индустрији Српске да се развија, ради и запошљава људе", каже Вулин и напомиње да са нивоа БиХ не може бити заустављено потписивање уговора о ремонту које је предвиђено за сутра и наредну седмицу.

Он је напоменуо да Вучић никада у спољнополитичким активностима није пропустио прилику да каже колико је Србији стало до Републике Српске.

"Настојимо да економски помогнемо Српској и покажемо колико смо заинтересовани за свакодневни живот. Србија је опредељена за мир и стабилност, а као што каже Вучић, чему се придружујем, БиХ искрено поштујемо, а Републику Српску искрено волимо", закључио је Вулин.

Извор: РТРС/СРНА