latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:36 ⇒ 12:01 | Аутор: РТРС

Малешевић: Наставак подршке Народном позоришту Српске

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас да изванредни резултати које постиже Народно позориште Српске показује да се у тој институцији озбиљно ради, те поручио да ће Министарство, у складу са могућностима, наставити да је подржава.
Дане Малешевић и Ненад Новаковић са глумцима -
Дане Малешевић и Ненад Новаковић са глумцима

Након пријема уприличеног за директора Народног позоришта Ненада Новаковића и глумце у представи "Подвала", поводом освајања награда за најбољу представу и најбољег глумца на Мећународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву, Малешевић је рекао да за успјех није довољан само таленат, већ да иза тога мора да стоји мукотрпан рад.

"У Народном позоришту Српске то показују из године у годину, што је за сваку похвалу", рекао је Малешевић.

Он је навео да је данашњи сусрет био прилика да се разговара и о неким проблемима са којима се ова установа културе сусреће, попут дуговања за гријање, те најавио да ће се са представницима Министарства финансија покушати пронаћи рјешење, како би се могли посветити свом послу - прављењу добрих представа.

Малешевић је рекао да Народно позориште Српске има изванредних представа, попут "Сабирног центра", коју је погледао, те препоручио свима да то учине.

Умјетнички директор и глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић рекао је новинарима да је 2017. година била веома успјешна за Народно позориште Српске, те да имају има велике планове за наредну годину.

"Надам се да ћемо одржати тај ниво. Важно да задржимо или да идемо степеницу више, никако да се враћамо назад, јер то је резултат дугогодишњег рада свих људи који су прошли кроз позориште", рекао је Стојковић.

Он је навео да промоција и рекламирање глумаца и представа доприноси томе да људи имају жељу да дођу у позориште и погледају неку представу.

"Врло је мали број гледалаца које ће привући редитељско име, комад који радимо. Много више људи долази да види неког важног, њима драгог глумца, кога виђају на телевизијским екранима", каже Стојковић.

Он је додао да у Српска нема развијену ни филмску ни телевизијску индустрију, те да је врло тешко направити "звијезде".

"Трудимо се да, представама и свакодневним играњем, људима скоро па уђемо у домове. Ту много могу да помогну медији да би наше представе биле што пријемчивије и да знају кад шта могу погледати у Народном позоришту, јер то је важно за грађане", каже Стојковић.

Глумица Народног позоришта Српске Слађана Зрнић, која је ове године освојила пет награда, потврдила је да је година била веома успјешна, оцијенивши истовремено да је посао глумца тежак и да мора да се воли да би се квалитетно радио.

"Немогуће је да се бавите глумом, а да то не волите", закључила је Зрнићева.

Извор: СРНА