latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:23 | Аутор: РТРС

Српски и руски парламент имају највиши облик сарадње

Сарадња српског и руског парламента представља највиши облик сарадње Русије и Србије, изјавила је предсједник Одбора Скупштине Србије за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Петровић на данашњем састанку са делегацијом Државне думе Русије.
Дума - (фото:Sputnik/ Сергей Кузнецов) -
Дума - (фото:Sputnik/ Сергей Кузнецов)

Петровићева је нагласила да је, осим историјских веза које спајају два народа, веома важно унапређење односа кроз економску, војну сарадњу и сарадњу у области туризма, пољопривреде и енергетике, те да постоји обострана жеља за њеним константним унапређивањем, саопштено је из Скупштине Србије.

Она је навела да се трговинска размјена Србије и Русије креће узлазном путањом, и у протеклих 10 мјесеци износила је 2,1 милијарду долара, при чему ивоз Србије износи 800 милиона, док је извоз Русије био 1,3 милијарде долара.

Шеф делегације Државне думе Русије и потпредсједник Комитета за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Денис Кравченко рекао је да руска страна веома цијени вишевјековни однос двију држава и народа.

Кравченко је напоменуо да се Комитет који представља бави и иновацијама и дигитализацијом и нагласио да се у том погледу сарадња двије државе може значајно унаприједити.

Потпредсједник Комитета Дмитриј Сазонов истакао је да постоји велики потенцијал за унапређење привредне сарадње, те је предложио сусрете између Привредних комора двију земаља.

Члан Одбора Драгомир Карић сагласио се да је потребно значајно повећати трговинску размјену, те да ће предложити почетком сљедеће године организацију сусрета српских и руских привредника, заједно са делегацијом посланика Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације.

Делегација Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и чланови Комитета за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво посјетили су данас Скупштину Србије и разговарали о унапређењу сарадње са члановима Одбора Скупштине Србије за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.

Извор: СРНА