latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:56 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Реакције на усвајање буџета - испоштована сва фискална правила (ВИДЕО)

Први пут од оснивања Српске, Буџет за сљедећу годину, усвојен је у условима у којима постоји и Фискални савјет Републике Српске.
Буџет Српске - Фото: РТРС
Буџет СрпскеФото: РТРС

Оно што још карактерише усвајање кључних економских докумената – Буџета и Програма економских реформи, јесте да је постигнута сагласност социјалних парнтера, уз отворена питања о којима је Влада Српске спремна да разговара у наредном периоду.

Пословна заједница спремна је да све олакшице које ће у наредне три године добити од Владе Српске искористи за повећање плата запосленима. Ове године захтјеви су им, кажу, били скромни, а оно што им је намјењено у буџету, задовољни су.

Скупштина је дала подршку буџетском оквиру од 3,3 милијарде марака, за 137 милиона већи је од овогодишњег. Пројектован је реални раст БДП-а од 3,3 одсто и суфицит од 125 милиона. 

"Буџет Републике Српске одговара финансијској снази Републике Српске и сигурни смо да је довољан за несметано фунцкионисање свих институција у 2018. години", рекао је министар финансија Зоран Тегелтија.

У Фискалном савјету Српске наводе да су испоштована сва фискална правила у вези са буџетом. Буџетски корисници доставили су изјаве о фискалној одговорности. Јавни дуг мањи је од 50 одсто БДП-а, а дефицит нижи од приписаних 2,5 одсто. 

"Узима се у обзир дефицит буџета Републике Српске, општина и градова и фондова социјалне сигурности, који према нашим анализама износи 1,1 одсто БДП-а", изјавио је предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник.

Приоритет Владе Српске у наредне три године је опоравак привреде. Кључне мјере усвојеног Програма економских реформи, због тога имају само један задатак, да буду замајац новом привредном циклусу. 

"Главни орјентир је да се дефинитивно јача реални сектор, да морамо наставити са повећањем запошљавања у реалном сектору. Али, то не значи да ћемо изгубити из вида многе друге који се налазе у јавном сектору", истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

До 2020. године Влада очекује наставак стабилног привредног раста по стопама 3,7%, 3,8% и 4%, као резултат досадашњег и даљег раста домаће производње и позитивних ефеката инвестиција.