latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:59 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Додатак незапосленим породиљама - позитивна реаговања грађана (ВИДЕО)

Нова мјера Владе Српске, која предвиђа 405 марака материнског додатка незапосленим породиљама, наишла је на позитивна реаговања грађана. С обзиром на то да је демографска слика западног Балкана неповољна, струка ову мјеру оцјењује као најбољу у популационој политици.
Бебе у породилишту - Фото: РТРС
Бебе у породилиштуФото: РТРС

Суморну демографску статистику у Српској, дугорочно би могао да промијени усвојени Закон о дјечијој заштити. Мјесечни додатак од 405 марака у трајању од годину, односно годину и по за близанце, треће и свако наредно дијете обрадовао је породиље. 

"Ни ја ни муж не радимо, добро ће нам ово доћи. И за бебу и за све што треба у кући", рекла је Далиборка Ђерић из Требиња.

Од 2002. до 2015. године, Српска биљежи смањење новорођенчади. У просјеку, сваке године рађало се 200 дјеце мање. Да бројке нису нимало задовољавајуће указује и струка. Српској недостаје између шест и седам хиљада беба како би се демографска слика значајније поправила. Управо зато мјеру Владе, коју је предложила премијерка Жељка Цвијановић, оцјењују као најбољу у популационој политици. И грађани су сагласни.

И струка процјењује - требало би да резултира са неколико стотина више рођене дјеце. Увођење материнског додатка вид је финансијске подршке управо породицама с дјецом, каже ресорни министар. За остваривање права из овог закона за сљедећу годину, потребно је више од 71 милион марака, од чега су највеће ставке матерински и додатак на дјецу.

Ове мјере дио су реформе здравства заокружене Економском политиком. 

"Друга димензија се односи на реформу финансирања дјечије заштите и рефундације боловања у наредном трогодишњем периоду кроз неколико корака и то: да се у 2018. години умањи основица за обрачун пореза и доприноса код породиљског боловања за 20%, од 1. јануара 2019. године основица би износила 50%, а од 1. јануара 2020. године било би извршено потпуно растерећење послодаваца, уз рефундацију породиљског боловања у бруто износу", навела је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Република Српска је тако направила искорак у односу на Федерацију, али и цијели регион. Висина накнаде за незапослене породиље у Федерацији варира од кантона до кантона, док негдје средства за те намјене уопште нису предвиђена.