latinica  ћирилица
14/12/2017 |  17:10 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Пред бијељинском градском скупштином сутра Приједлог буџета за наредну годину (ВИДЕО)

Пред бијељинском градском скупштином сутра ће се наћи Приједлог буџета за наредну годину. Опозиција га је већ назвала припремом за предизборну кампању.
Бијељина - скупштина - Фото: РТРС
Бијељина - скупштинаФото: РТРС

Опозиција у Бијељини тврди да је буџет за наредну годину потрошачки и да га је скупштинска већина, окупљена око СДС-а  креирала ради покривања трошкова предстојеће предизборне кампање.

"Градске власти су тврдиле да ће тај новац бити утрошен за враћање старих кредита и капиталне инвестиције, данас на крају ове године свједоци смо да једини капитални пројекат који је урађен ове године у граду Бијељина је кружна раскрсница код Бледа", рекао је одборник СНСД-а Драган Кнежевић.

Опозиција указује и на то да се кредити не троше намјенски. Мада је било планирано да се 2 милиона марака уложи у изградњу канализације за ове намјене утрошено је само 400.000 марака, а јавности није образложено шта се десило са остатком новца. Општинска власт одбацује ове критике.

"Сви кредити утрошени су за капиталне инвестиције, канализациоја, инфраструктура, индустријска зона...", навео је начелник Одјељења за финансије Славко Башић.

Буџет је предложен у истом износу, као и овогодишњи 47 милиона марака, а једино ће бити повећане плате запослених и то за чак 1,4 милиона марака више у односу на ову годину.

"За 2017 план је био 9,6 милиона,а у 2018. години готово 11 милиона за плате", истакао је одборник СП-а Срђан Мијатовић.

"Одборници скупштинске већине су заборавили и социјално угрожене и борце и пензионере који су гласали за њих", порчио је предсједник ГО СНСД Бијељина Недељко Ћорић.

Ребалансом овогодишњег буџета исказан је суфицит од чак 5,7 милиона марака, али то не значи да ће овај новац бити усмјерен тамо гдје је најпотребнији- у социјалну заштиту. Мада се за ове намјене издваја око 11 одсто буџета града, то неће бити довољно.

"Већ је отворен дневни центар за дјецу у ризику, очекујемо и почетак рада дневног центра за дјецу са посебним потребама", изјавио је Милан Симеуновић из Центра за социјални рад Бијељина.

Локалне установе попут Центра за културу, Музеја Семберије, Туристичке организације потрошиће тек десети дио новца за област која им је сврха постојања, а остатак на плате. Планирана средства углавном им не покривају ни основне трошкове , али већина њих рачуна на ребаланс којим сваке године лакше долазе до новца.