latinica  ћирилица
14/12/2017 |  18:58 ⇒ 15/12/2017 | 19:35 | Аутор: РТРС

Отворен реконструисани тунел Каловита брда (ФОТО/ВИДЕО)

Поново је у функцији тунел Каловита брда у Палама. Свечано су га отворили предсједник Републике Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, директор Путева и начелник Пала.
Отварање тунела - Фото: РТРС
Отварање тунелаФото: РТРС

У обнову тунела дугог 201 метар, уложено је више од милион и по марака, а радови завршени прије рока.

Од сада аутомобили могу поново да пролазе кроз Паљанску капију. У тунелу Каловита брда реконтруисана је унутрашња облога тунела, асфалт, тротоари и расвјета. Из Путева Српске поручују да су готово сви радови завршени. Остало је још да уграде надзорне камере и обезбиједе интернет везу у тунелу. 

"Битно је да саобраћај буде пуштен данас због почетка зимске туристичке сезоне на Јахорини. Вриједност радова је 1.560.000 КМ, а 22 дана прије рока отворили смо тунел за саобраћај", рекао је в.д. директора Путева Републике Српске Ненад Нешић.

Отварање тунела

Из општине поручују да је уз подршку Владе Српске у Палама започет велики инвестиоциони циклус. 

"Осим тунела, имамо и милион КМ који се улаже у куповину имовине `Фамос` , милион КМ поклон предсједника Србије Александра Вучића који ће бити уложен у реконструцију пута преко `Каловитих брда`, те крупан инвестиоциони захват на Јахорини. Све то даје општини `вјетар у леђа", истакао је начелник општине Пале Бошко Југовић.

Предсједник Републике Милорад Додик рекао је да након реконструкције тунела сви могу безбједно да стигну до Пала и Јахорине. Он је рекао да институције Српске у континуитету улажу у ову регију и да је град Источно Сарајево једно велико градилиште. 

Отварање тунела Каловита брда

"Јутрос смо премијерка и ја разговарали са министром одбране Србије који је обезбиједио уговор за Фабрику мотора `Фамос`, који ће ремонтовати моторе за потребе Војске Србије. Тиме ће бити створени услови да буде запослено 70 људи одмах након потисивања уговора" "Гради се Болница у Источном Сарајеву, а очекујемо да крајем идуће године буде завршена, у току је реконструкција дворане у Источном Новом Сарајеву и реконструкција инфраструктуре у осталим подручјима", нагласио је Додик.

Премијерка Српске каже реконструкција тунела "Каловита брда" вјетар у леђа развоју Пала и Сарајевско-романијске регије. 

"Сваки пут кад завршимо неки важан инфраструктурни пројекат то значи да је значајан за све грађане у Републици Српској и да тако испуњавамо наше опредјељење и обећање да ће Српска ускоро на сваком мјесту имати и важне и модерне инфраструктурне пројекте, реализоване зато што смо током свих година кризе и након тога успијевали да покажемо капацитет да градимо. Резултат тога је и овај пројекат", додала је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Реконструкција тунела "Каловита брда"почела је 4. октобра и завршена је прије планираног рока од 90 дана. Извођач радова било је предузеће "Романијапутеви", а инвеститор "Путеви Републике Српске". Овај тунел, који је саобраћајна капија Пала, изграђен је 1978. године и ово је његова прва велика реконструкција.