latinica  ћирилица
14/12/2017 |  19:11 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Акцизе поново усијале посланичке клупе у Парламенту БиХ- већина и даље упитна! (ВИДЕО)

Посланичке клупе у Сарајеву није усијала само Босићева декларација, већ и сет закона о акцизама, који је по пети пут упућен у парламентарну процедуру. СДС и опозиционе странке из Федерације захтјевали су да се ова тачка скине са дневног реда, који је усвојио Колегијум Представничког дома.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одлучио је да обједини расправу о захтјеву Дома народа за разматрање по хитном поступку модификованог сета закона о акцизама, након чега је Клуб посланика СДП-а БиХ затражио нову получасовну паузу.

У једној од низа пауза вечерашњег засједања Парламентарне скупштине БиХ пет чланова Комисије за финансије и буџет овог дома одржали су сједницу на којој су разматрали по скраћеном поступку сет закона о акцизама за који су дали негативно мишљење.

"Комисија за финансије и буџет са пет гласова управо је оборила Закон о акцизама чији је предлагач Савјет министара. Сад је јасна муљажа са хитном процедуром", објавила је на свом "Твитер" профилу члан Комисије Александра Пандуревић из СДС-а.

Осим Пандуревићеве, сједници Комисије присуствовали су и Дамир Бећировић /ДФ/, Ненад Лалић /СДС/, Јасмин Емрић /А-СДА/ и Салко Соколовић /Независни блок/.

Они су претходно тражили сазивање сједнице Комисије, али је њен предсједавајући Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ одбио тај захтјев, па је сједницу сазвао и њом предсједавао Кожулов замјеник Соколовић.

Свих пет чланова Комисије у расправи о дневном реду данашње сједнице Представничког дома, на којем се налази захтјев Дома народа за разматрање по хитној процедури сета закона о акцизама, изнијели су противљење овом захтјеву.

Како би спријечили и саму расправу о акцизама, на сваких пола сата ове партије, тражиле су паузу.

Како се модификовани сет закона о акцизама нашао на дневном реду, да ли је предлагач Савјет министара или Дом народа – питања су којима су противници ових законских рјешења подгријали атмосферу наводећи како је предлагач заправо специјални представник ЕУ Ларс Гунар Вигемарк који је колачима лобирао за усвајање закона.

"Европска банка има вишак пара. Вигемарк се бори за њихове интересе", рекла је посланик СДС-а у ПД ПС БиХ Александра Пандуревић.

На тражење да се овај сет скине са дневног реду, добили су одговор да је дневни ред утврђен на проширеном колегијуму и да би његово скидање било супротно пословнику.

"То су обавезне тачке, не могу се скинути", сматра посланик СДА у ПД ПС БиХ Шефик Џаферовић.

"Они који су за поскупљење проводе силу. Украли су процедуру, законе, демократију", навео је посланик СДП-а у ПД ПС БиХ Саша Магазиновић.

Престаните да нас малтретирате, била је порука СНСД-овог Сташе Кошарца. Истиче да се расправом о томе како је сет закона дошао у процедуру жели манипулисати медијским простором.

"Тензије дижу они који оспоравају законе, а обећали су то Бриселу гдје су представљали власт", истакао је посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Сташа Кошарац.

Од раније је видљиво да нема већине, али данас је постало јасно да је нема ни Колегијум Представничког дома, каже Кошарац додајући да би поднијели оставке да има политичке коректности и одговорности.

Извор: РТРС/СРНА