latinica  ћирилица
14/12/2017 |  19:25 | Аутор: РТРС

Свједок открио детаље о серији пљачки у Бањалуци: Дјечурлија носала украдени милион

Свједок под имунитетом Милан Рељић устврдио је да је, након пљачке 1.035.230 марака из Комерцијалне банке у Бањалуци, оптужени Аљоша Галић (29), који је био задужен да новац сакрије, паре дао свом куму, а потом их је овај дао "некој дјечурлији".

"Нека дјечурлија је носала милион марака", рекао је Рељић у судници Окружног суда у Бањалуци, гдје се за серију филмских разбојништава суди Галићу те Синиши Страживуку (49), Јовици Караћу (42), Милошу Мрђану (42), Томиславу Кнежевићу (42), Ђорђу Ћулуму (37) и Жељку Павловићу (40), који су оптужени у предмету "Трезор".

Рељић, који је по властитом признању био дио ове криминалне пљачкашке групе, присјетио се у судници сваког похода те открио да, након разбојништва, паре нису бројали, већ су износ опљачкане своте - читали у новинама!

На питање да објасни како су разбојништва извођена, рекао је да то "није као у филмовима".

"Није то да уђеш и кажеш: 'Ово је пљачка!' Само упаднеш и то је то", рекао је Рељић, који је за пљачку Комерцијалне банке раније осуђен на 11 година робије, а који је јуче детаљно описао како је са оптуженом седморком опљачкао возило "Пошта Српске", агенцију "Алфа секјурити", те Комерцијалну и Рајфајзен банку, одакле је укупно украдено близу два милиона марака.

Устврдио је Рељић да је добар дио пљачки типовао Ћулум, с тим што у некима од њих није учествовао, због чега је за Ђорђа рекао да "воли туђом руком да ухвати змију - да добије паре, а да га нигдје нема".

Када је у питању пљачка Комерцијалне банке, Рељић је рекао да су у том разбојништву учествовали он те Галић, Страживук и Кнежевић.

"Претходно је Ћулум рекао да има човјека у банци, радника обезбјеђења по имену Далибор, који нам је телефоном који смо му купили сликао просторије у банци и јавио нам кад да кренемо", присјетио се Рељић.

Додао је да су прије тог разбојништва на украдени комби поставили наљепнице "Алфа секјурити". Када су, чекајући код парка Петар Кочић, добили поруку од Далибора, у којој је писало "Сад", кренули су наоружани пушкама.

"Сишао сам у трезор и покупио паре у торбу. Страживук ме је пожуривао па сам оставио шрафцигер и пајсерчић унутра", казао је Рељић.

Присјећајући се пљачке 573.000 марака од радника "Алфа секјуритија", код бањалучког "Метала", Рељић је рекао да су тада новац украли он те Страживук, као и Винко Кнежевић, који је још у бјекству.

"Ћулум је претходно тврдио да ће тог дана радници 'Алфа секјуритија' превозити три милиона марака", рекао је Рељић.

У тој пљачки рањен је један стражар, а по ријечима Рељића, новац су однијели код Павловића, који има кућу на подручју Кнежева. Када је плијен од 573.000 КМ дијељен, испоставило се да фали око 110.000 КМ, а Рељић сматра да су ту своту узели Павловић и Ћулум.

Присјећајући се пљачке 229.854 марка из возила "Пошта Српске", изведене на Мањачи, Рељић је рекао да су, осим њега, учествовали и Караћ те Галић, који је набавио ауди за то разбојништво, као и Страживук.

По Рељићевим ријечима, 33.468 марака из Рајфајзен банке у Бањалуци украли су он, Караћ, Мрђан и Страживук.

Адвокати оптужених приговорили су исказу Рељића, јер сматрају да је то незаконит доказ и да је он добио имунитет, иако је имао статус осумњиченог.

Мрђан, којем је Рељић кум, оптужио је тог свједока да лаже.

Сњежана Кудрић, предсједница Судског вијећа, подсјетила је да је прошли пут суђење одгођено пошто су адвокат Владимир Раосављевић и остали тврдили да у Суду нема Рељићеве изјаве коју је дао у процесу након којег је осуђен за пљачку Комерцијалне банке. Рекла је да је суд ту изјаву пронашао те да је због адвокатове тврдње, коју су пренијели медији, обмањена јавност, тако да ће трошкови одлагања протеклог претреса пасти на терет одбране. Раосављевић је признао да је ненамјерно погријешио и затражио да само он сноси трошкове.

Извор: Независне новине