latinica  ћирилица
14/12/2017 |  22:30 ⇒ 15/12/2017 | 07:44 | Аутор: РТРС

Бурна реаговања због одлуке Борјане Кришто

Одлука предсједавајуће Представничког дома Борјане Кришто да скрати расправу о захтјеву Дома народа за разматрање по хитној процедури сета закона о акцизама изазвала је бурна реаговања посланика, па је на захтјев шефа Клуба посланика СДС-а Александре Пандуревић дата получасовна пауза.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

"Већ два мјесеца парламент је блокиран, а послије овога биће још више", рекла је Пандуревића, истичући да дигнитет парламента треба штитити тако што ће се поштовати Пословник и закони.

Према њеним ријечима, чињеница је да је било притисака специјалног представника ЕУ Ларс-Гунара Вигемарка.

"Он се легитимно бори за интересе Европске банке за обнову и развој, а наша је обавеза да се боримо за интересе оних који су нас бирали", додала је Пандуревићева.

Она је затражила да се гласање о хитној процедури за сет закона о акцизама обави прозивањем посланика.

Шеф Клуба посланика СДП-а БиХ Саша Магазиновић оцијенио је да су у раду Представничког дома узурпиране процедуре и да је то атак на парламентаризам.

Колегијуму Представничког дома замјерио је што нису обавили консултације о скраћивању расправа на пет са 10 минута, колико је предвиђено Пословником.

Према ријечима посланика Независног блока Садика Ахметовића, ако трочлани Колегијум није у стању да суверено води Дом, заслужује расправу да ли су за тог посла.

Ахметовић је поновио критике на притиске Вигемарка да се у Представничком дому усвоји сет закона о акцизама.

"Све сте ово могли извести и у редовној процедури уз поштовање процедура", рекао је Жељко Комшић из ДФ-а, тражећи да се посланицима обрати предлагач сета закона, ако се зна ко је то, како би посланици могли да му поставе нека питања.

Извор: СРНА