latinica  ћирилица
15/12/2017 |  11:15 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

ХДЗ жели да одузме одликовања Месићу

ХДЗ жели да одузме одликовања некадашњем предсједнику Хрватске Стјепану Месићу зато што је учествовао у достављању Хашком трибуналу писаних, те аудио и видео докумената који су послужили за оптужнице и пресуде хрватским официрима и политичарима.
Стјепан Месић - Фото: vijesti.me
Стјепан МесићФото: vijesti.me

На мети је орден "Велеред краља Томислава с лентом и Великом Даницом", који је у јулу 2005. године Месићу уручио тадашњи предсједник Сабора Владимир Шекс.

Већи број функционера ХДЗ-а криви Месића и некадашњег хрватског премијера Иву Санадера да су дозволили и омогућили да разни транскрипти дођу до Хашког трибунала, што је довело до подизања оптужница за функционере како у Хрватској, тако и некадашњој Херцег-Босни.

Ту идеју објелоданио је један од страначких ветерана Владо Крипина на трибини ХДЗ-а "Фрањо Туђман - Све за Хрватску, Хрватску ни за шта".

Он се обратио Шексу и позвао га да, као што је својевремено уручио, сада одузме одликовање Месићу.

"Месић је мимо закона достављао документе Трибуналу и починио тешко кривично дјело", поручио је Крпина.

ХДЗ није био једногласан ни када је својевремно тај орден уручиван Месићу - одлука је једва прошла у Сабору, са неким гласом више од потребног броја.

Пресуда шесторци Херцег-Босне, уз наводе да је хрватски државни врх учествовао у злочиначком подухвату, а Хрватска извршила агресију на БиХ, изазвала је бијес у великом дијелу хрватске јавности и владајућем ХДЗ-у.

Заговорници одузимања ордена подсјећају да су Иво Санадер и Стјепан Месић били на власти када је ухапшен Анте Готовина, те да су помагали у његовом хватању.

Као контрауслугу, наводе хрватски портали наклоњени десници, у децембру 2008. године Месић је Шексу додијелио одликовање за "допринос независности и цјеловитости Хрватске".

Извор: СРНА