latinica  ћирилица
15/12/2017 |  11:18 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Акција "Петарде нису играчке" (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводи акцију "Петарде нису играчке", како би предстојећи празници протекли безбједно, без употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава.
Петарде - Фото: РТРС
ПетардеФото: РТРС

Из МУП-а Српске апелују да родитељи упознају дјецу о посљедицама које могу настати усљед употребе пиротехнике.

"Употреба петарди и других пиротехничких средстава на јавним мјестима кажњива је Законом", саопштено је из МУП-а Српске.

Са циљем спречавања неовлаштене продаје пиротехничких средстава, полицијски службеници МУП-а Српске, у сарадњи са надлежним општинским инспекцијским службама појачаће контролу продавница које имају законско овлаштење да продају пиротехнику, односно, власници тих продавница биће упозорени да куповина и продаја ових производа мора бити у складу са важећим прописима.

У овој акцији, полицијски службеници МУП-а Републике Српске су током прошлих новогодишњих и божићних празника одузели 17.932 комада пиротехничких средстава.

Полицијски службеници, са циљем едукације дјеце и младих, организују предавања у основним и средњим школама у Републици Српској, како би их упознали о опасностима и посљедицама употребе пиротехнике.

Намјера је да се у ову акцију укључе и представници локалних заједница, просвјетно-образовне установе, ученичко-родитељски савјети и невладине организације.

"Игре са петардама нису безопасне и нестручно руковање пиротехником може оставити трајне посљедице. Најризичнија, али истовремено и најугроженија, јесу дјеца и малољетници", упозоравају из МУП-а Српске.

У току ове године, у Рудом је забиљежен случај када је седамнаестогодишњаку ампутиран прст десне шаке усљед детонације пиротехничког средства, а само прије два дана једанаестогодишњак је у Бањалуци задобио тешке тјелесне повреде.

Извор: СРНА