latinica  ћирилица
15/12/2017 |  11:50 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Симић: Скандалом до умјетничког дјела (ВИДЕО)

Петар Симић, историчар умјетности из Београда, који је 30 година живио и радио у Канади, одржао је синоћ у Требињу предавање о теми "Криза савремене умјетности", поводом 100-годишњице од настанка "Фонтане" Марсела Дишана.
Савремена умјетност - Фото: РТРС
Савремена умјетностФото: РТРС

Скулптура француског умјетника проглашена је за најутицајније умјетничко дјело 20-oг вијека.

Дишанова "Фонтана" је у ствари обичан писоар, који је скулптура постао ставом аутора да "сваки готови предмет" , по вољи и одабиру умјетника, може постати и умјетничко дјело.

Отац дадаизма, Марсел Дишан, 1917. године јавно је изложио писоар, потписао га и назвао умјетношћу. Много касније проглашен је за наутицајније умјетничко дјело 20. вијека

Историчар умјетности, Петар Симић сматра да је Дишан отворио Пандорину кутију играјући се на овај начин, јер он је био циник човјек, али је за разлику од другиг "цијењених и признатих умјетника" знао да направаи штафелајску слику.

Симић се у свом предавању посебно осврнуо на Пјера Манцонија, кога су прославиле сопствене фекалије. Наљепнице на италијанском, француском и енглеском језику упућивале су на садржај конзерве, грамажу, мјесец и годину паковања. И

- И такозвано умјетничко дјело "Цирих лоуд" Мајка Бушеа, са 80 тона фекалија, изложено је у најпрестижнијој галерији у Цириху и сматра се изузетно вриједним дјелом. У савременој умјетности све може бити умјетничко дјело. Што је извитопереније , то је оригиналније - наводи Симић.

Симић каже да је то скандал и то је само важно. 

- То су галеристи одавно схватили и то је нека мустра по којој се данас ради и ствара - рекао је Симић.

Он није заобишао ни Марину Абрамовић, која се својим перформансима прославила у свијету као умјетница.

Она, додаје Симић, буквално од свега може да направи умјетничко дјело, треба се само добро уновчити.