latinica  ћирилица
15/12/2017 |  12:16 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Осам корисних савјета за лакше буђење и за добар сан

Да ли се тешко будите? Имате ли проблема са устајањем ујутро? Што су јутра хладнија то нам постаје све теже да се извучемо испод топлог покривача.
Добар сан - Фото: B92
Добар санФото: B92

Стручњаци за сан са Универзитета Јужне Аустралије, доктор Сиобан Бенкс и докранткиња Кристал Грант, баве се проучавањем сна и његове користи за опште здравље човјека.

Они откривају савјете како да се лакше пробудите и да лакше напустите удобност топлог душека и јоргана. А основни предуслов за то је добар сан.

1. Дневно свјетло

Јутарња свјетлост помаже човјеку да "подеси" свој дневни биолошки ритам. Да бисте одржали правилан и редован ритам у односу сна и буђења, чим се пробудите пустите дневно свјетло у просторију у којој сте спавали.

2. Спавајте у мраку

Супротно претходном, не остављајте свјетло упаљено ноћу када хоћете да заспите. Јако свјетло отежава сан, пошто сузбија мелатонин - хромон који је веома важан за добар сан.

3. Без хране

Обилан оброк прије спавања никако није добар за сан, јер када човјек легне са пуним стомаком долази од притиска на мишиће једњака, што спријечава проток стомачне киселине и садржаја стомака (поједене хране).

Једите свој посљедњи дневни оброк најкасније два сата прије одласка на спавање.

4. Без пића

Алкохол може да доведе до поспаности, али његова конзумација пред спавање може да буде узрок лошег сна. Метаболизам алкохола доводи до честог буђења, знојења, ружних снова и главобоља.

Посљедње алкохолно пиће дана требало би попити најкасније четири сата прије одласка у кревет.

5. Стрес

Уколико сте имали стресан дан, ослободите се стреса прије одласка на починак. У томе ће вам најприје помоћи топла купка, добра књига и шоља топлог чаја или млијека.

6. Избјегавајте узбуђење

Вјежбање, играње компјутерских игара и гледање телевизије до пред сам одлазак на спавање повећава степен психолошког узбуђења и тиме разбуђује човјека.

7. Одредите рутину

Дневни биолошки ритам најбоље функционише када има своју утабану рутину, зато покушајте да установите себи што тачнији ритам, односно вријеме одласка на спавање и буђења.

8. Прилагодите окружење

За добар сан најбоље мјесто је тиха замрачена просторија, која је претходно провјетрена и мало расхлађена.

Извор: Б92