latinica  ћирилица
15/12/2017 |  12:56 | Аутор: РТРС

Комић: Иновације-кључ успјеха и развоја привреде и друштва

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је данас у Бањалуци да увијек треба посвећивати дужну пажњу иновацијама, које су један од кључева успјеха и развоја сваке привреде и друштва.
Јасмин Комић - Фото: СРНА
Јасмин КомићФото: СРНА

Комић је на конференцији "Иновације и предузетништво - покретачи развоја и запошљавања 2017" рекао новинарима да треба стварати увјерење у друштву и институционални оквир за подстицање иновативности.

Он је оцијенио да у Српској за то има пуно простора, као и за комерцијализацију знања, што треба да помогне привреди да буде конкурентнија и ефикаснија.

Комић је истакао да ресорна министарства, Влада и универзитети морају помоћи да Српска на плану иновативности пронађе своје мјесто.

"Формирали смо `Мајскрософтов` иновациони центар у Бањалуци и то су примјери да иновативност дође до изражаја. Данас се у Источном Сарајеву одржава и такмичење за 'Најбољу технолошку иновацију', што је један од директних подстицаја иновативности", истакао је Комић.

Проректор за наставу Универзитета у Бањалуци Страин Посављак је рекао да је та образовна установа на плану иновација произвела и нове сорте житарица, те неколико врста уређаја и опреме.

"Ако смо у стању да иновативно размишљамо и направимо нове ствари, зашто заједнички не бисмо размишљали о оснивању малих универзитетских предузећа у којима би се одвијала производња заснована на опредмећеном знању. На томе у будућности треба потенцирати", рекао је Посављак.

Предсједник научног и организационог одбора конференције Никола Вукмировић је рекао да се на овом скупу размјењују искуства професора из земље, региона, Европе и свијета с циљем подстицања истраживања и његове реализације у пракси.

"Циљ је покретање неког новог предузетништа, заснованог на новим технологијама и знањима", рекао је Вукмировић.

Конференција "Иновације и предузетништво - покретачи развоја и запошљавања 2017" има циљ да активира кључне актере из научних институција, привреде и надлежних органа у сфери иновативног развоја, предузетништва и запошљавања младих стручних кадрова.

Главне тематске цјелине ове конференције, одржане на бањалучком Економском факултету, биле су - актуелна економско-технолошка кретања, привлачење страних инвестиција, припрема већих инвестиционих пројеката, ново радно законодавство, кориштење средстава ЕУ фондова, усклађивање образовања са потребама привреде, нови облици запошљавања и слично.

Конференција је организована поводом 42. године рада и развоја Универзитета у Бањалуци.

Извор: СРНА