latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:57 | Аутор: РТРС

Вулин: Није могуће формирати "војску Косова", осим силом

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да није могуће формирати никакву "војску Косова", осим силом и бруталним кршењем међународног права, те поручио да је Кфор једина оружана снага на Косову и Метохији .
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Коментаришући најаву Рамуша Харадинаја о оснивању "војске Косова", Вулин је подсјетио да је то "стара жеља".

"Није могуће формирати никакву `војску Косова`, не осим силом и бруталним кршењем међународног права, кршењем Резолуције 1244, бруталним гажењем воље Савета безбједности УН и, наравно, Срба на Косову и Метохији", рекао је Вулин.

Он је подсјетио да је на основу Резолуције 1244 јасно одређено да једина оружана снага на Косову и Метохији може да буде Кфор и да је то став Србије који се неће промијенити, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"То је и став УН и, што је најважније, свих Срба на Косову и Метохији", навео је Вулин.

Он је оцијенио да би формирање "војске Косова" мимо Резолуције 1244 био озбиљан безбједносни проблем за регион и стварање "некакве војне" формације тамо гдје она не може да постоји јер тамо нема државе.

Вулин је додао да би ту "некакву формацију" водили људи чији је циљ дестабилизација овог простора, као и да на овим просторима буде сукоба.

"Још једном упозоравам да Резолуција 1244 мора да се поштује, то је став нашег народа, наше државе, нашег предсједника Републике и став наше Војске - да никакве војске на Косову не може бити нити било какве оружане силе, осим Кфора", поручио је Вулин.

Извор: СРНА