latinica  ћирилица
15/12/2017 |  17:47 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Дачић: Одбацити захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да најављени захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе треба да буде одбачен као неоснован, јер /самопроглашено/ Косово не испуњава основне услове за статус чланице Савјета Европе, пошто није држава.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Ако Косово, због тога што га је велики број земаља Европе признао, буде примљено у Савет Европе то ће бити политика силе. Србија ће и те како знати да процени такав однос неких земаља", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да је захтјев Приштине у супротности са базичним правним принципима за чланство у међународним организацијама и резолуцијом Савјета безбједности УН 1244.

"Такав захтев био би у контрадикторности са Статутом Савета Европе и статусно неутралном политиком организације према Косову и Метохији, као и са мишљењем правне службе Савета Европе из 2008. године", напоменуо је он.

Дачић је рекао да Приштина не испуњава базичне принципе и стандарде Савјета Европе у погледу заштите људских права, демократије и владавине права због чега нема основа да захтјев за пријем буде разматран.

Он је напоменуо да је захтјев за чланство супротан и принципу из Члана 1 Статута Савјета Европе, јер подрива јединство организације, пошто 13 чланица није признало једнострано проглашену независност Косова.

"Тиме би био угрожен и дијалог између Београда и Приштине, што је од суштинског значаја за стабилност региона", рекао је Дачић за Тањуг.

Замјеник премијера самопроглашеног Косова Енвер Хоџај изјавио је да ће током овог мјесеца, а најкасније у јануару 2018. године, Приштина поднијети захтјев за чланство у Савјету Европе.

Извор: СРНА