latinica  ћирилица
15/12/2017 |  19:05 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Куба: Разговарали Вучић и Раул Кастро

Србија ће имати подршку Кубе по питању Косова и Метохије, рекао је кубански предсједник Раул Кастро уразговору у Хавани са предсједником Србије Александром Вучићем.
Вучић и Кастро - Фото: РТС
Вучић и КастроФото: РТС

Кастро је потврдио да ће Србија имати подршку Кубе по питању Косова, док је Вучић рекао да ће посјета Куби додатно ојачати положај Србије међу карипским земљама.

Вучић је изјавио новинарима да су током ова два дана продубљени пријатељски односи Србије и Кубе и да су направљени први озбиљнији кораци у конкретизовању сарадње, нарочито у области здравства, пренио је РТС.

"Много тога је покренуто и у области привреде и пољопривреде, иако Србију и Кубу дијели 9.000 километара. Пријатељство са Кубом и посета Хавани значајна је и по питању очувања територијалног интегритета Србије, што је потврдила и изјава Раула Кастра", рекао је он.

Вучић је указао и на утицај Кубе прије свега на карипске и латиноамеричке земље, али и однос Србије према њима.

"Гласали смо за чланство Кубе у Савету за људска права УН, то пријатељство проширили смо, продубили и усагласили у важној ствари - да су слобода и независност наших земаља најважније ствари и највише вредности које треба да чувамо. Пријатељство ћемо наставити да штитимо и конкретним мерама да унапређујемо нашу сарадњу како би наши људи и људи на Куби осетили бољитак", рекао је Вучић.

Он је истакао и значај сарадње у здравству, те додао да је договорено да Србија и Куба заједно крену да правео више типова вакцина, што је значајно не само за здравље грађан двије земље, већ и у пословном и сваком другом смислу.

"Поносан сам на Србију и на то што јој је указано поштовање на Куби. Са Раулом Кастром сам разговарао дуже од два сата, иако је председник Венецуеле Николас Мадуро овде, добили смо велику пажњу и посвећеност кубанског руководства и због тога смо веома срећни. Било је лепо бити Србин претходних дана на Куби", додао је Вучић.

Прије сусрета са Кастром, Вучић је положио вијенац на Тргу револуције, Хосеу Мартију.

Извор: СРНА