latinica  ћирилица
16/12/2017 |  08:45 ⇒ 09:42 | Аутор: РТРС

Одгођена посјета патријарха Иринеја Епархији горњокарловачкој

Посјета Његове светости патријарха српског Иринеја Епархији горњокарловачкој у Хрватској, која је требало да почне данас, одгођена је, саопштено је из Епархије горњокарловачке.
Патријарх Иринеј (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић) -
Патријарх Иринеј (фото: © Tanjug/ Зоран Жестић)

"Обавјештавамо свештенство, монаштво и вјерни народ Епархије горњокарловачке да се одлаже посета Његове светости патријарха српског Иринеја Епархији горњокарловачкој, која је планирана за период од 16. до 19. децембра 2017. године", наводи се у саопштењу.

Како је раније саопштено из Српске православне цркве, ова епархија страховито је пострадала током Другог свјетског рата, у вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/, као и током грађанског рата деведесетих година прошлог вијека.

Епархија горњокарловачка у Хрватској обухвата области - Банију, Кордун, Лику и Крбаву, Горски Котар, сјеверну Хрватску и Истру, а у Словенији парохију Мариндол на лијевој обали Купе.

Простор ове епархије Срби насељавају још од 15. вијека, а нарочито првих деценија 16. вијека. Главна српска станишта су била Жумберак и Бела Крајина, те касније простори око Гомирја и Горски Котар.

Од 2004. године на трону многострадалне Епархије горњокарловачке налази се епископ Герасим Поповић.

Извор: СРНА