latinica  ћирилица
16/12/2017 |  11:05 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Наду Грујичићу додијељена награда "Сава Мркаљ"

Десета награда "Сава Мркаљ" за књиге од изузетног значаја за српску књижевност додијељена је Ненаду Грујичићу за антологију српске избјегличке поезије "Прогнани Орфеји" издату 2016. године и антологију крјишких ојкача "Пјевај, ори, прозоре отвори" издату 2017. године.
Ненад Грујичић (фото:banija.rs) -
Ненад Грујичић (фото:banija.rs)

Грујичићу је у библиотеци Града Београда награду синоћ свечано уручио генерални секретар Књижевне заједнице Крајине – Београд Никола Корица, а образложење за додјелу награде прочитао је предсједник жирија Душан Ђаковић, саопштено је из Бранковог кола, које је издавач обје књиге.

"Награђене антологије баве се прије свега поезијом и културом Срба Крајишника. Обје ове антологије нашле су се у судбинском кругу мотива везаних за вијековну Војну крајину, али и за ново вријеме избјеглиштва и прогона на Балкану", наведено је у образложењу жирија.

Грујичић је прочитао своју бесједу о Сави Мркаљу, у којој је између осталог истакао да су и живот и дјело Саве Мркаља /1783-1833/ непојамног парадокса и судбине.

"И живот и дјело Саве Мркаља су јединствени калеидоскоп изненађења и чуда. Толико свакодневног трагизма, с једне, и умног тријумфа за вечност, с друге стране. Као да се ради о два удаљена и разнородна бића, без шансе да се икада сусретну у једној тачки", навео је Грујичић.

О антологији крајишких ојкача говорили су уредник издаваштва у РТС-у Драган Инђић, професор народне књижевности на Филолошком факултету у Београду Бошко Сувајџић и пјесник, есејиста и прозни писац Милош Кордић.

У програму у Римској дворани наступили су и истакнути драмски умјетници Весна Чипчић и Вицо Дардић, који су у два наврата, рекли преко стотину женских и мушких примера ојкаче, на одушевљење бројне поблике.

Наступила је и млада пјевачка група КУД-а "Димитрије Котуровић" из Београда, која је отпјевала книнску ојкалицу /розгалицу, орзалицу, грохоталицу, потресалицу/.

Међу досадашњим добитницима ове угледне награде су и Матија Бећковић, Душан Иванић, Радомир Смиљанић, Славица Гароња Радованац, Мићо Јелић Грновић.

Извор: СРНА