latinica  ћирилица
16/12/2017 |  17:02 ⇒ 17/12/2017 | 08:29 | Аутор: РТРС

Возачи негодују - зашто је "у мраку" мост на Рачи? (ВИДЕО)

Мост "Европа" на ријеци Сави који повезује граничне прелазе Србије и БиХ у Рачи неосвјетљен је већ дуже вријеме.
Мост на Рачи -
Мост на Рачи

Изграђен је прије шест година средствима Владе Србије из Националног инвестиционог плана.

Коштао је око 11 милиона марака, али јавна расвјета није у функцији, због чега возачи негодују.

У августу 2015. године у току обиљежавања годишњице ''Олује'' мост у Рачи посљедњи пут је свијетлио.

Возачи негодују због мрачне саобраћајнице.

У граничној полицији БиХ кажу да су њихове колеге на граничном прелазу Рача у Србији ранијих година у неколико наврата тражиле од надлежних рјешење јавне расвјете која је у надлежности Републике Србије.

Дошло је до неких проблема између инвеститора и извођача радова, али посљедње информације наговјештавају рјешење проблема.

- Послије завршетка радова дошло је до квара на инсталацијама. Кварови никада нису отклоњени. У посљедњих 10 дана долазиле су двије екипе које су вршиле преглед инсталација па се у наредном периоду очекује да би расвјета могла прорадити, каже Предраг Сантрач, инспектор за граничну контролу Јединице ГП Бијељина.

Из Министарства саобраћаја Србије нисмо добили одговор када ће проблем бити ријешен. У Електро Бијељини истичу да се баве снабдијевањем електричне енергије граничног прелаза, али да би освијетлили мост требало би да добију захтјев од надлежних институција Републике Србије.

- Нико нам се од надлежних Републике Србије па ни Путеви Србије није обраћао да ми ријешимо или да снабдијемо мост на Рачи елекртичном енергијом, а то је могуће и ми то можемо урадити да би сва сигнализација функционисала онако како треба, истакао је Недељко Ћорић, директор ЗДП "Електро Бијељина".

Средствима Владе Републике Србије из Националног инвестиционог плана изградња новог моста "Европа" на ријеци Сави почела је 2007. године. Мост је отворен 6. септембра 2010. године, а коштао је пет и по милиона евра. Његово освјетљење користило би возачима, а посебно граничарима с обзиром на то да се посљедњих година суочавају са илегалним миграцијама некадашњом пругом Шид – Бијељина.