latinica  ћирилица
17/12/2017 |  09:39 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Ђокић: Остварени зацртани циљеви у 2017. години

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да је у овој години министарство које предводи испунило програм рада и да су потписани значајни уговори, међу којима и о реализацији пројекта изградње Термоелектране "Гацко два" чија је вриједност процијењена на више од милијарду КМ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"Остварили смо све за шта смо сматрали да је од значаја за политику Владе Републике Српске. Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, које покрива највећи дио привредног сектора, је у том смислу дало допринос", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је у овој години било важно да Министарство сарађује са социјалним партнерима - Унијом удружења послодваца, Привредном комором и Савезом синдиката Републике Српске, с циљем подизања нивоа индустријске производње.

"У подизању нивоа индустријске производње остварили смо видљиве резултате, чиме доприносимо повећању бруто домаћег прозвода. Развијамо и интерес страних инвеститора према Српској, а подстичемо, помажемо и подржавамо домаће привреднике и инвеститоре", додао је Ђокић.

Према његовим ријечима, у овој години се интензивно радило на реализацији стратешких планова изградње великих енергетских објеката.

"То се односи на изградњу ТЕ `Гацко два`, хидроелектрана `Дабар и `Бук Бијела`. Очекујемо да ћемо у наредној години имати конкретну реализацију бројних активности које ће се односити на ове пројекте", каже Ђокић.

Он је навео да су, након гасификације, створени бољи услови за рад Рафинерије нафте у Броду.

Ђокић је подсјетио да су вршилац дужности директора бањалучког предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац и предсједник Управног одбора руског предузећа "Гаспром СПГ Технологије" Алексеј Константинович Кахидзе потписали јуче споразум и писмо намјере о формирању заједничког предузећа, што је од огромног значаја јер ће бити обезбијеђена енергетска сигурност.

Он је подсјетио да су области рударства у овој години уведени нови концесионари, те повећан обим средстава.

"Ово је резултат рада свих мојих сарадника у Министарству, али и разумијевања Владе Републике Српске", закључио је Ђокић.

Извор: Срна