latinica  ћирилица
17/12/2017 |  18:42 | Аутор: РТРС

Пакистан- У нападу на цркву осам жртава, 45 рањених

Двојица бомбаша самоубица напала су хришћанску цркву пуну вјерника на југозападу Пакистана и убили најмање осам особа, а ранили 45 прије него што се један од њих разнио експлозивом, а другог је убила полиција, објавиле су власти нове податке о нападу почињеном неколико дана прије Божића.

Нападачи с експлозивним прслуцима упали су у цркву у Квети, у покрајини Белуџистан, а полиција и војска опколиле су цркву и размијенили ватру с нападачима.

У цркви је било око 400 људи.

Како преносе агенције, за напад још нико није преузео одговорност.

Белуџистан је одавно поприште побуњеничких грпа које желе отцјепљење од остатка државе због прихода из експлоатације природних извора у тој покрајини, већином гаса и минерала.

У тој стратешки важној покрајини која граничи с Ираном и Авганистаном активни су талибани, као и милитанти сунитског ислама и групе повезане с Алкаидом и Исламском државом.

Због насиља влада забринутост за безбједност пројекта Кинеско-пакистанског привредног коридора, који је вриједан 57 милијарди долара, а ријеч је о транспортној и енергетској вези која би из западне Кине водила до пакистанске луке Гвадар.

Иако снаге безбједности имају успјеха у борби против милитанта они често изводе нападе, подсјећају агенције.

Извор: Агенције