latinica  ћирилица
17/12/2017 |  19:41 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Дрвар- За Србе посла има само у преради дрвета (ВИДЕО)

Дрвопрерађивачка индустрија најзаступљенија је у Дрвару. Мала предузећа запошљавају Србе повратнике, јер у државним институцијама за њих нема мјеста.
Пилана - Фото: РТРС
ПиланаФото: РТРС

Многи повратници почели су посао са пиланама и дрвопрерадом да би прехранили породице, а данас запошљавају десетине радника. Радно мјесто у пилани обезбијеђено је и за Милана Пећанца.

Сигуран посао значи много, каже Пећанац, јер од тога прехрањује четворочлану породицу.

Електричар Милан Пећанац каже да је одлучио да остане у свом граду са својом породицом, те да овдје има одличан посао.

Повратник у родни Дрвар Милан Бабић је само са три радника покренуо пилану 2002. године, док их је данас запослено педесетак. За развијање производње и опстанак на тржишту потребна је помоћ надлежних.

Директор пилане Милан Бабић каже да су имали велике инвестиције, те су посљедњих пар година направили хале и производне погоне за које треба набавити машине за даљу производњу.

- Међутим, немамо стабилност, немамо сигурност од БиХ шума, да имамо сировину да би проширили капацитете - истиче Бабић.

- Помоћ за овакве пројекте неће изостати. Ја сам лично задовољан, јер ово једино чини повратак одрживим. Било би добро да има више оваквих примјера, али ја се надам да ће из годину у годину из Дрвара и ових општина стизати веселије приче - рекао је Никола Шпирић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Бројни су проблеми Срба у Кантону 10. За Србе повратнике у Дрвару нема посла у предузећима гдје управу поставља кантонално руководство.

- У државне институције се запошљавају представници друга два народа, врло ријетко се ту нађу представници српског народа, једино оно што морају да испоштују по националном кључу - каже Горан Броћета, начелник општине Дрвар.

Све то утиче, каже Броћета, на одлазак људи из Дрвара. Ово је само још једна потврда лошег односа кантоналних власти према српском становништву.