latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:40 | Аутор: РТРС

Трамп: Не разматрам смјену савјетника Роберта Малера

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да не разматра да смијени специјалног савјетника Роберта Малера, који предводи истрагу могућих веза изборног штаба Трампа са Русијом за вријеме избора 2016.
Доналд Трамп (фото:youtube) - Фото: Screenshot/YouTube
Доналд Трамп (фото:youtube)Фото: Screenshot/YouTube

 Доналд Трамп је, послије повратка у Бијелу кући из Камп Дејвида, на питање новинара да ли разматра да смијени Малера, само кратко одговорио: "Не, не разматрам".

Предсједник САД је, међутим, критиковао то што је Малер имао приступ хиљадама мејлова које су слали и примали Трампови званичници прије почетка рада његове администрације.

Замјеник америчког министра правосуђа Род Розенстин изјавио је прије три дана у Конгресу да не види никакав разлог за смјену специјалног тужиоца Малера.

Розенстајн је сведочио пред Одбором за правосуђе Представницког дома Конгреса, дан пошто су објављене стотине текстуалних порука које је размијенило двоје припадника ФБИ-ја из Малеровог тима истражитеља.

Те поруке показују њихов критички став према Трампу, због чега неки доводе у питање нестраначки карактер агенције за спровођење закона.

Розенстин, који је поставио Малера на чело истраге и надгледа рад његовог тима, одговарао је, између осталог, на питања која му је постављао демократа из одбора, Џеролд Недлер, преноси Глас Америке.

Розенстин је рекао да не види добар разлог да отпусти Малера, а на питање шта би урадио ако би данас добио налог да отпусти Малера одговорио је: "Слиједио бих правила. Ако постоји добар разлог, реаговао бих, ако нема доброг разлога - не бих". 

Питања о интегритету истраге специјалног тужиоца појавила су се након што је агент ФБИ-а за контраобавјештајна питања Питер Стрзок отпуштен из Малеровог тима послије објелодањивања порука које је размијењивао са Лизом Пејџ, правницом ФБИ-ја која је ове године изабрана у тим агената и тужилаца који истражују руско мијешање у изборе.

Извор: Танјуг