latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:43 | Аутор: РТРС

Истраживање: Три шоље кафе дневно за дужи живот

Чули смо већ раније, али је ново истраживање потврдило да је кафа добар напитак за здравље. Међутим, неке од других навика повезаних са ритуалом испијања кафе, нису.
Кафа - Фото: илустрација
КафаФото: илустрација

Можда се најбоља демонстрација утицаја кафе широм свијета догодила надавно у Пекингу, престоници земље чаја - Кине, у којем је амерички ланац кафетерија Старбакс отворио своју највећу продавницу, која се простире на 2.700 квадратних метара и запошљава више од 400 људи. И док популарност продавнице није само у вези са здравственим добробитима кафе, нова студија каже да су оне неспорне.

"Постоје неке здравствене добробити као што је мањи ризик од смрти због срчаних обољења и можданог удара и мањи ризик од самог развоја болести срца. А, за такве исходе, максималну корист доносе три до четири шоље кафе дневно", каже Робин Пули са Универзитета у Саутхемптону.

Анализирајући податке из 201 претходне студије о утицају кафе, истраживачи са универзитета Саутхемптон установили су да конзумирање кафе такође умањује ризик од развоја дијабетеса, болести јетре, деменције и чак неких врста канцера. Једини изузетак је важио за труднице и особе склоне преломима костију. Али научници истичу да се истраживање односило само на користи кафе, не и свега што иде уз њу.

"Не односи се на шећер, сируп или бисквити, торте и пецива. И ми позивамо људе који већ редовно пију умјерене количине кафе, три, четири шоље дневно, да уживају али да се труде да то чине што је могуће здравије, јер се уобичајене здравствене препоруке и даље односе на те ствари."

Највећа добробит била је у борби против болести јетре, па истраживачи планирају клиничке тестове о употреби кафе као третмана за цирозу јетре. Али за неке љубитеље кафе постоје и друге околности које доносе додатне предности - испијање кафе у друштву кућних љубимаца.

"Животиње нису добре само за наше здравље већ могу да буду добре и за профит, посебно ако се налазе у радном окружењу малих предузећа. На пример, клијенти ће пожељети да имају интеракцију са псом, што је добро за стварање опуштеније атмосфере", каже Хани Ланкастер Џејмс, бизнис психолог.

Власници кафетерија - запамтите, ако имате кућног љубимца у свом кафићу, то може да донесе користи вашем бизнису као и вашим муштеријама.

Извор: Б92