latinica  ћирилица
18/12/2017 |  13:42 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Хиљаде полицајаца на протестима пред зградом федералне Владе

Протест свих синдиката полиције у ФБиХ и Савеза синдиката полицијских службеника на нивоу БиХ испред зграде федералне Владе у Сарајеву, завршен је без договора, а за сутра су најављени нови протести испред Парламента ФБиХ.

"То најбоље говори зашто смо ми доведени у ову ситуацију да овдје данас протестујемо. Од када је усвојен Нацрт закона о пензијском и инвалидском осигурању у оба дома федералног Парламента, премијер апсолутно игнорише представнике полицијских синдиката, а то је показао и овдје", истакао је Хаџиабдић.

Он је уочи почетка протеста изјавио да синдикати инсистирају да се у закону о ПИО дефинише да ће се питање пензија ријешити Законом о полицијским службеницима по посебним прописима.

"Нажалост, једна реченица у закону нас је довела овдје на протесте. Гарантујемо вам да ниједан од колега није желио да дође до данашњег окупљања. Умјесто да настави с преговорима, Влада је примала синдикалне представнике, што је апсурд и прибјегавање јефтиним триковима. Ова Влада ће остати упамћена по томе што је позивала пензионере на протесте, а добила полицајце", нагласио је Хаџиабдић.

Протести, на које је дошло око 2.000 полицијских службеника, заказани су због одредби новог Закона о Пензијско-инвалидском осигурању /ПИО/, према којем ће полицијски службеници имати и до 30 одсто ниже пензије, у односу на актуелни закон.

Замјеник предсједника Уније синдиката полиције Федерације БиХ Махмуд Малагић рекао је да се од власти тражи да се у Закон о ПИО-у стави да ће се пензија полицијском службенику обрачунавати по посебном пропису.

"Мислим да то што ми тражимо није пуно, јер смо од 1998. године изгубили далеко већа и повољнија права, с тим да је тад просјек за одлазак у пензију полицијскиг службеника био једна година. Данас су нам они понудили да се посебним законом уреди да за полицијске службенике то буде пет година", истакао је Малагић.

Он је навео да те понуђене одредбе неће бити довољна гаранција полицијским службеницима, јер, како каже, ништа не гарантује да нека наредна власт неће укинути те одредбе.

"Позивам премијера Владе ФБиХ Фадила Новалића да озбиљно схвати ове наше поруке, да занемаре своје личне ствари и наш захтјев ставе у приједнлог закона. Мислим да је то реално, због људи који су се окупили данас, али и због наше будућности", закључио је Малагић.

На протесте су дошли припадници полиције из 10 кантона, Судске полиције, Федералног МУП-а, Сипе, Граничне полиције и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Нацрт закона о ПИО-у почетком децембра усвојен је у оба дома парламента ФБиХ.
Синдикати полиције раније су тражили да се у нови закон уврсти амандман према којем ће начин обрачуна пензија полицијских службеника бити регулисан посебним законом, али њихов захтјев није уважен.

Извор: СРНА