latinica  ћирилица
18/12/2017 |  14:31 | Аутор: РТРС

Стефановић: У нереде на дербију уплетен криминал

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да се у овом тренутку "свакако чини да постоји значајна уплетеност кримогеног фактора" у нереде на фудбалском дербију прошле сриједе у Београду, не само домаћег, већ и из региона, али да нема информација о умијешаности обавјештајног фактора.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је најавио да ће у најкраћем року изаћи са свим информацијима о овом случају, али да постоји сумња да је у питању више од обрачуна навијача и "класичних жеља навијачких група за преузимањем трибина и послова везаних за то".

"Имамо доста података, али ми не можемо да пратимо шта раде стране земље. Са колегама из БИА и са полицијама других држава покушаћемо да дођемо до више информација о лицима која су сада задржана код нас, а доводе се у везу са насиљем на дербију. Очекујем да у врло кратком року имамо довољно информација за тужилаштво, да могу да квалификују дјела", рекао је Стефановић.

Он је новинарима након свечаности обиљежавања 39. година од оснивања Специјалних антитерористичких јединица рекао да не зна тачно колико се лица налази у притвору сада, али да их је било шест, те да мисли да је сада један мање.

Стефановић је истакао да не може сваки странац који дође у Београд да се провјерава ако нема историју извршених криминалних дјела у Србији, јер је онда само страни држављанин који је са документима ушао у земљу.

Упитан да прокоментарише јучерашњу изјаву предсједника Србије Вучића да је "можда било неких пропуста", Стефановић каже да ће све бити анализирано на седници Савјета за координацију служби безбједности.

Стефановић је рекао да се слаже да држава треба да пооштри казнену политику када је ријеч о хулиганима, али да и јавност треба да врши притисак да се ухапшени адекватно казне.

"Када ухапсимо некога ко илегално носи оружје и он онда добије 10 мјесеци условно, то није добра политика. Ја не могу да утичем на рад судија, јер они раде независно и према свом увјерењу, али се не слажем и ја бих одређивао максималне казне", рекао је Стефановић.

Он је оцијенио да, "ако сте дошли у Србију да неком разбијете главу и набодете ножем, онда треба да добијете такву казну да то ником другом не падне на памет јер то је једини начин да људи то више не раде".

Извор: Срна