latinica  ћирилица
18/12/2017 |  14:45 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Митровић: ИЦМП је прекршио споразум са Савјетом министара

Извршни одбор Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила оцијенио је да је Међународна комисија за тражење несталих лица /ИЦМП/ измијештањем ДНК лабораторије из БиХ у Хаг прекршила споразум потписан са Савјетом министара о сарадњи на идентификацији.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је симптоматично да је дошло до повлачења из БиХ онда када се затворио Хашки трибунал.

"То можемо тумачити као да је био циљ да се прикупи што више доказа против Срба и да се ексхумира и идентификује врло мало српских жртава рата и несталих лица. Заиста је пуно питања и дилема о томе шта је овдје био циљ ИЦМП-а", изјавио је Митровић новинарима након данашњег састанка Извршног одбора Предсједништва ове организације.

Према његовим ријечима, ИЦМП није оставио механизам који ће наставити даље са радом нити је припремио одговарајуће домаће институције за транзицију те лабораторије.

Митровић је рекао да ће, према информацијама којима располаже, коштани или евентуално крвни узорци за ДНК анализу новоексхумираних тијела бити слати у Хаг, гдје је премјештена ДНК лабораторија, и да ће се из Хага давати информација о идентификацији.

"То није коректно, јер раније је било говора да ће се електронским путем, шифрирано, слати подаци о коштаним и крвним узорцима и да ће они само извршити упоређивање, односно мечирање, и да ће те резултате слати у Институт за нестала лица БиХ, чијим радом је незадовољна српска страна", додао је Митровић.

Замјеник пресједника Републичке организације Вељко Лазић изразио је незадовољство што је буџетским средствима за наредну годину предвиђено повећање основице породичних инвалиднина за само два одсто, додајући да постоји основ за њено повећање од око осам одсто.

Према његовим ријечима, у току ове године био је одлив више од 1.200 корисника права на породичну инвалиднину, чиме су се створила расположива, неутрошена средства довољна да повећање те основице буде осам одсто.

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац поново је изразио незадовољство радом Института за нестала лица БиХ, те правосудних органа на нивоу БиХ у процесу тражења несталих лица српске националности, истичући да су се те институције увијек водиле изговорима да нема средстава или нема техничких могућности када је требало да се ексхумирају гробнице са српским жртвама.

"Због тога масовне гробнице у којима су сахрањени Срби остају неексхумиране по десет, 20 година, иако се зна њихова локација, а ништа боље није ни са идентификацијом српских жртава и несталих лица чији се посмртни остаци налазе по костурницама", навео је Грабовац.