latinica  ћирилица
18/12/2017 |  15:31 | Аутор: РТРС

Пленковић: Лијеви и десни популизам добијају подршку

Предсједник Владе Хрватске рекао је данас у Загребу да је један од узрока раста популизма у државама Европе незадовољство грађана у институције државе, те да и у Хрватској лијеви и десни популизам добијају одређену подршку.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Пленковић је прецизирао да се то дешава, јер је код једног броја грађана акумулисано одређено незадовољство.

"Ипак, видимо да већина тих покрета не нуди никаква конкретна рјешења. То су покрети који се створе и забљесну, али иза њих не стоје консолидиване структуре с правим рјешењима, мјерама које су у свакој држави потребне", рекао је Пленковић на скупу "Прес клубу Европа", који организују представништва Европске комисије у Хрватској.

На питање да ли државе чланице ЕУ разумију сложеност политичке ситуације у БиХ, Пленковић је одговорио: "Како ко".

"Велики актери попут САД, Њемачке, Француске, Британије и Италије знају више него довољно. Земље које су близу БиХ - Хрватска, Словенија, Аустрија, Мађарска, Бугарска, Румунија и Грчка такође перципирају догађаје у БиХ. Интерес 'другог прстена' и мало даљих земаља за свакодневне детаље у било којој од земаља југоистока Европе, укључујући БиХ, пуно је мањи", наводи Пленковић.

Хрватски медији преносе да је Пленковић рекао и да сматра да су сва питања у вези са питањем граница Хрватске са Словенијом, Србијом, Црном Гором и БиХ драматичнија у јавном дискурсу него у реалном животу.

Извор: СРНА