latinica  ћирилица
18/12/2017 |  16:23 | Аутор: РТРС

Трампова стратегија: Кина и Русија ревизионистичке силе

Амерички предсједник Доналд Трамп навешће у говору у којем ће изложити стратегију националне безбиједности да су Кина и Русија ревизионистичке силе и конкуренти који настоје да оспоре моћ САД и подрију америчку безбиједност и просперитет, јавља "Ројтерс".
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

"Они (Русија и Кина) су одлучни у томе да економије учине мање слободним и мање праведним, да им војске јачају, као и да контролишу информације и податке како би вршили репресију над њиховим друштвима и ширили утицај", преноси агенција Ројтерс одломке из стратегије коју је објавила Бијела кућа.

У стратегији, која је производ вишемјесечних разматрања која су имали предсједник САД и његови главни савјетници, не понавља се опис климатских промјена као пријетње по америчку националну безбиједност који је 2016. године изложио тадашњи шеф Бијеле куће Барак Обама.

Ројтерс тим поводом подсјећа да је Трамп обећао повлачење САД из Париског споразума о клими уколико он не буде измијењен.

"САД ће наставити да се залажу за приступ који уравнотежава енергетску безбиједност, економски развитак и заштиту животне средине", пише у документу који ће Трамп данас прочитати.

Трампов став о националној безбиједности одражава његове приоритете сагледане у предизборној поруци "Америка на првом мјесту", који укључују заштиту територије и граница САД, обнову америчке војске, приказивање снаге у иностранству и тежњу ка трговинским политикама које више одговарају САД, оцјењује Ројтерс.

Агенција наводи да издвајање Кине и Русије као "ревизионистичких сила" у документу одражава опрез Трампове администрације према тим земљама упркос покушајима самог Трампа да изгради снажне односе са кинеским предсједником Си Ђинпингом и руским предсједником Владимиром Путином.

Извор: Танјуг