latinica  ћирилица
18/12/2017 |  16:31 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Требиње изгласало буџет за наредну годину (ВИДЕО)

Након што је Министарство финансија дало сагласност за пројекцију, Скупштина Града Требиња изгласала је данас буџет за наредну годину.
Општина Требиње - Фото: РТРС
Општина ТребињеФото: РТРС

Већином гласова, без усвајања нових амандмана, одборници су изгласали буџет у износу од двадесет шест милиона деведесет три хиљаде марака.

Ријеч је о највећем буџету у историји Требиња.

Усвојени износ буџета, у односу на текућу годину, већи је за око 14,5 одсто, а мањи у односу на ребалансирани, за око девет одсто.

Ријеч је, први пут, о изворним средствима и о развојном и инвестиционом буџету.

У односу на Нацрт, за око милион марака повећани су приходи од ренте, с обзиром на то да већ почетком године слиједи изградња већег брпја стамбено-полсовних и других објеката.

За инвестиције је предвиђено више од шест милиона, што немају ни много већи градови.

- Оно што је важно јесте то да је ово историјски буџет, без кредитних задужења, рекао је градоначелник Лука Патровоћ.

Петровић је рекао да су први пут у буџет уведена нова издвајања и грантови за финансирање пројеката у иностранству и на домаћем терену, од интереса за Град Требиње.

Буџет је наслоњен на три компоненте издвајања – на плате, око 32 одсто, инвестиције око 25 одсто, док су остало социјална и друга давања.

Поред изградње стамбено-пословних објеката, објекта за борачке категорије, Петровић је рекао да ће, у наредној години, два објекта има посебну важност.

- То је комплекс Дјечијег вртића Србија у насељу Горица, који ће бити окупљен додатним садржајима, и други, реконструкција Пословног центра Тини, додао је Паеровић.

За опозицију, која је гласала против, буџет је изборни, потрошачки и није развојни.

- Ова власт треба да престане са изборним буџетом, морају усвојити буџет за развој Града, и добробит грађана Требиња, истиче Зоран Анђушић, док СДС-ов Видомир Бегенишић киаже да само шест милиона одлази на инвестиције, те да је јасно јда се ради о социјалном и потрошаком буџету.

Бегенишић, који је предсједник клуба одборника СДС-а, потврдио је да је одборник Душан Ковач напустио клупу СДС-а.

На сједници је усвојена пореска стопа на непокретности од 0,10 одсто, и програм утрошка средстава од накнада за потопљено земљиште, од око 2,4 милиона марака, за наредну годину.