latinica  ћирилица
19/12/2017 |  16:03 | Аутор: РТРС

"Болница за лутке" у Лисабону постоји од 1830.

"Болница за лутке", осјетљиве играчке које се брижно и с љубављу поправљају и скупљају већ пету генерацију, смјештена је у маленој трговини у старој лисабонској градској језгри.
"Болница за лутке" у Лисабону - Фото: nezavisne novine
"Болница за лутке" у ЛисабонуФото: nezavisne novine

Лутке које имају свака свој "болнички картон", повјерене су ондје бризи вјештих руку трију "лијечница" које им враћају очи, руке или нову косу, које помно изабиру међу стотинама "резервних дијелова" сложених у ладицама.

Установа основана 1830. описује се у туристичком водичу као једна од најстаријих "болница за лутке" која је још оперативна и као једна од најбољих трговина играчкама у свијету, преноси Хина.

Поносна на тај добар глас, власница Мануела Кутилеиро, упркос томе остала је скромна.

"Радимо у свом кутку и не бринемо се за рекорде и статистике", рекла је за АФП.

Њени клијенти су "музеји и колекционари, а понајвише приватне особе које су сентиментално везане за те предмете", рекла је бивша учитељица којој су данас 72 године.

Историја породичне компаније почиње у 19. вијеку са "старом дамом" Царлотом да Силва Луз која се бавила производњом крпених лутака сједећи пред својом трговином љековитим биљем на тргу Праца да Фигуери, гдје је тада била отворена тржница.

Поступно је љековито и ароматично биље ипак препустило мјесто луткама које данас испуњавају излог трговине, али и читав музеј на првом спрату.

Око 4.000 лутака поредано је од пода до плафона просторијама уз радионицу гдје се његују оне "болесне". Ондје се могу наћи стогодишњакиње с порцуланском главом, лутке у народним ношњама из различитих дијелова Португала те неколико модерних Барбика.

Извор: Независне новине