latinica  ћирилица
19/12/2017 |  16:07 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Требињски азил добија лиценцу за извоз паса у ЕУ (ВИДЕО)

Требињски азил за псе ускоро би требао добити лиценцу за извоз паса у ЕУ. Тиме би се ријешио дугогодишњи проблем ограничених просторних капацитета у азилу. Дио услова неопходних за добијање дозволе је већ испуњен, а посебан акценат је на сарадњи са ветеринарским амбулантама и повећању броја удомљених паса.
Пас - Фото: РТРС
ПасФото: РТРС

Паса луталица на улциама Требиња је мање него почетком године, али зато нема слободног мјеста у азилу. За чак 45 паса луталица објекат на Ободини је привремени дом, а удомитеља још чекају. Добра вијест је, тврде надлежни, што је у последње вријеме све више захтјева за удомљавањем.

- Проводимо активну кампања за удомљавање, имамао волонтере, а само у посљедњих 15-ак дана удомљено је осам паса. У мјесецу јануару било је много паса луталица, посебно због сезоне парења, али смо успјели да их склонимо у азил. Један број усмо домили, а радимо на добијању лиценце како би дугорочно ријешили овај пробле - истиче Јања Ћапин, начелница Одјељења за стамбено-комуналне послове Града Требиње.

Лиценца за извоз паса у ЕУ ријешила би дугорочни проблем ограничених просторних капацитета. Неопходан услов је већ испуњен- омогућени су ветеринарска брига и адекватни прегледи за све псе у азилу.

- Сви пси су здрави, стерилисали и очишћени од паразита. Људи из Требиња и Херцеговине могу удомити бесплатно пса са пасошом и чипом - каже Рајко Јанковић, ветеринар у Ветеринарској амбуланти Анимал вет.

Сарадња са ветеринарским амбулантама и набавка адекватне опреме за здравствено збрињавање паса омогућена је донацијама УНДП-а. За комплетирање апликације за лиценцу биће неопходно обезбиједити адекватне просторије за раднике у азилу и ријешити неке инфраструктурне захтјеве.

- Очекујемо да ћемо у 2018. да испунимо све услове. То би значило да сваки пас који стигне у азил може да се удоми у ЕУ, а биће омогућено и лакше аплицирање за даља средстава из ЕУ фондова - наводи Ћапинова.

Апликација за европску лиценцу реализује се у оквиру пројкета Развој хумане заједнице Требиње.