latinica  ћирилица
20/12/2017 |  07:43 | Аутор: РТРС

У насљедство оставио двије и по тоне кованица

Један возач камиона са сјевера Њемачке скупљао је ковани новац пуних 30 година, а већину сакупљених кованица паковао је у пластичне кесе. У то вријеме, њемачка валута још је била марка, а сакупљни новчићи најмањих апоена од једног или два фенинга.

Када је у мају ове године преминуо, његова породица је наслиједила преко милион кованица, укупне тежине двије и по тоне. Толика количина "метала" задала им је више бриге него радости.

По увођењу евра као званичне валуте Нјемачка је постала једна од земаља које су одлучиле да ће њена некашања валута њемачка марка и даље имати вриједност, односно да ће у неограниченом року моћи да се замијени за евро.

Захваљујући томе породица покојног камионџије добила је прилику да искористи наслијеђени метални новац.

Кесе препуне кованица чланови породице су однијели у једну покрајинску банку, која је тај новац прослиједила Централној банци Нјемачке, чији је службеник Волфганг Кемерајт морао да изброји све новчиће како би се сазнало о коликом износу је ријеч.

"Свака кованица је прошла кроз моје прсте, али ја волим то да радим па ми није предстваљало проблем", рекао је Волфганг, који је кованице бројао шест мјесеци.

Када је бројање било завршено, породици је саопштио да су наслиједили укупно око 16.000 њемачким марака, односно 8.000 евра.

Извор: Независне