latinica  ћирилица
20/12/2017 |  11:05 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Уклето село чије се име не изговара на глас

Ово је мјесто толико уклето да га чак ни у његовој домовини, Италији, не желе изговорити на глас, већ само кажу "оно село", а чак вас ни тамошња полиција, ако устрашени притиснете папучицу гаса док пролазите онуда, неће казнити због пребрзе вожње. Јер, они знају...
Село Колобраро (Фото: meteoweb.eu) -
Село Колобраро (Фото: meteoweb.eu)

Прича о проклетству је стара колико и сам град Колобраро, а везана је уз значење ријечи 'coluber', што на латинском значи змија, коју се у многим културама сматрају симболом зла.

Иако се прича о проклетству преносила вијековима, оживјела је тек у првој половини 20. вијека, када су је пробудили један адвокат и вјештица. Бијађо Вирђилио је био успјешан адвокат који никад није изгубио случај, и имао је много непријатеља. Једног дана на суду је, у жару говора рекао: 'Ако не говорим истину нека овај лустер падне'.

И лустер је пао. Иако нико том приликом није повријеђен, његово име постало је синоним за лош знак и додао је још негативне репутације већ озлоглашеном Колобрару, пише Би-Би-Си.

Вирђилио и његови насљедници убрзо су напустили град. Након тог случаја, један антрополог је стигао у град у потрази за 'добром вјештицом' - за што је вјеровао да може скинути урок 'злог ока'. Сусрео је мршаву старицу опечену од сунца, дубоких бора, и помислио је како је напокон пронашао праву особу.

Али, умјесто тога, и он и читав његов тим сарадника почели су за вријеме посјета овом граду доживљавати потпуно необјашњиве несреће. Отада се Колобраро наводи као главно вјештичје гнијездо, али Елена ди Наполи, која је потомак спомињане старице, тврди да њена прабака није била вјештица. 'Тек стара жена која је можда изгледала као вјештица'.

Ипак, то није спријечило приче о "масциареама", вјештицама које су током 1950-их својим магичним моћима владале селом и доносиле несрећу коме год би пожељеле.

Неке од најгорих прича односе се на бацање урока на труднице, које су својим гријесима прискрбиле несрећу својој дјеци - наводно је у Колобрару постојало више случајева беба које су се рађале с два срца, три плућна крила...