latinica  ћирилица
20/12/2017 |  11:44 | Аутор: РТРС

Највећа пирамида на свијету је у Мексику

Највећа пирамида на свијету није Кепсова, већ је то Велика пирамида у Чолули у држави Пуебли, у централном Мексику, пише амерички портал „Бизнис инсајдер“.
Велика пирамида у Чолули у Мексику (Фото: shutterstock.com) -
Велика пирамида у Чолули у Мексику (Фото: shutterstock.com)

База овог древног храма Астека је, како наводи Бизнис инсајдер, чак четири пута већа него она пирамиде у Гизи, а запремина јој је двоструко већа. Није познато ко је саградио овај тајанствени објекат чија се старост процјењује на око 2.300 година, али је сигурно да материјал од којег је изграђен помогао да пирамида остане сакривена, барем њена величина.

Ернан Кортес, који је 1519. године извршио инвазију на древни град Чолули, ту пирамиду није ни примијетио, а локално становништво је објекат открило тек 1910. године, иако је дугачка 450 метара (колико и девет олимпијских базена!) и висока 66 метара.

Све до почетка 20. вијека, ова највећа пирамида на свијету, била је скривена испод густе вегетације. Данас је пирамида позната под именом Планина коју је направио човјек. Црква која је на њеном врху настала је прије 500 година.

Врло мало се зна о овој пирамиди. Сматра се да је изградња почела 300. године прије наше ере, али не зна се ко ју је изградио.

Макета пирамиде у Чолули (Фото: ancient-code.com)

У каснијим истраживањима откривено је да на том мјесту постоји заправо шест пирамида, грађених тако да је једна изнад друге. За градњу су коришћене цигле, направљене мијешањем блата с другим материјалима, попут пијеска или сламе, које су се онда пекле на сунцу.

У сувој клими, ове цигле су изузетно издржљиве, трају хиљадама година. Али у влажном Мексику, ово је била плодна платформа за тропску џунглу.

Пирамида се може истражити путем мреже тунела саграђених почетком 20. вијека, а град се 500 година након Кортезове суочава с новом инвазијом – туристима.

Данас је та пирамида највећи споменик икада саграђен, а по структури подсјећа на пирамиду Сунца у Теотихакану. У близини пирамиде пронађено је око 400 гробова, по чему се може закључити да је то било нека врста светог мјеста.

Град је напуштен у седмом или осмом вијеку, а данас је врло популаран међу туристима.

Извор: Танјуг