latinica  ћирилица
22/12/2017 |  10:46 | Аутор: РТРС

Смртоносни вирус у популарној туристичкој дестинацији?

Свјетски путници би наредних дана требало да избјегавају Канарска острва јер постоји ризик од избијања епидемије денга и жуте грознице, пише "Дејли мејл".

Забринути радници здравствених служби из Фуертевентуре, једног од острва која чине Канаре, открили су комарца који је заслужан за ширење претходно споменуте двије врсте смртоносних грозница.

Инсект латинског имена Аедес Аегyпти лоциран је у стамбеном комплексу Лас Гранадас у главном граду острва Пуерто дел Росарију.

У великом броју домова коју су махом у власништву странаца сада се спроводи дезинсекција како би се избјегло потенцијално ширење епидемија. Од становника Лас Гранадаса се тражило да на 12 сати напусте своје домове. Додатних 30 домова биће третирано током наредних неколико дана.

Пошто су комарци откривени у стамбеном комплексу, многи житељи острва се боје да су се они проширили без њиховог знања. Такође, власти од локалног становништва траже да им пошаљу фотографије свих комараца које уоче.

Ово су лоше вијести за све који из зимом окованих земаља желе побјећи у топлије крајеве. Наиме, температуре на Канарским острвима у децембру се углавном крећу око 20 степени Целзијуса.

Басилио Валадарес, директор Института за тропске болести и јавно здравство Канарског подручја, рекао је за Ел Паис да се до сада нико није заразио и да тренутно не постоји ризик од ширења вируса.

"Међутим, ако се настане, комарци би могли почети да шире вирусе попут денга грознице или жуте грознице. То се у крајњој линији догодило на Зеленортским острвима и Мадеири", рекао је Валадарес.

Сматра се да су комарци на Фуертевентуру стигли путем теретних бродова.

Извор: Б92