latinica  ћирилица
27/12/2017 |  20:11 ⇒ 28/12/2017 | 19:33 | Аутор: РТРС

"С љубављу храбрим срцима", 98.229 позива (ФОТО/ВИДЕО)

Одржана је акција "С љубављу храбрим срцима" посвећеној прикупљању новца за Фонд солидарности, за лијечење дјеце у иностранству.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Грађани Републике Српске позвали су хуманитарни број 1411 98.229 пута.

Кабинет предсједника Републике и Влада Српске уплатили су 450.000 марака. Влада Србије донирала је Фонду солидарности 250.000 евра. Пројекат су подржали и бројне познате личности из културног и јавног живота, музичари и спортисти из региона.

22.15 - На хуманитарни број 1411 до овог тренутка упућено је 85.950 позива за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. 

22.05 - Репрезентативка Србије у одбојци Тијана Бошковић изјавила је вечерас у Бањалуци да је циљ свих који учествују у акцији "С љубављу храбрим срцима" да помогну малим херојима.

Она је вечерас у Бањалуци рекла да први пут учествује у овој акцији и да је велико задовољство бити овдје.

22.00 - Директор Центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама у развоју "Дајте нам шансу - Звјездице" Жељка Перишић рекла је да родитељи болесне дјеце у својој борби са великим очекивањима чекају ово донаторско вече које је у знатној мјери у претходних осам година побољшало животе тешко болесне дјеце.

"Са Фондом солидарности дјеца ће добити сигурнију будућност, али и ми родитељи нећемо стрепити шта уколико се нешто деси", додала је Перишићева.

21.55 - Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић нагласила је да Влада Српске системски ријешила велики проблем недавно усвојеним законом.

"Доласком премијерке Србије и њених министара на ово донаторско вече довољно говори о добрим специјалним и паралелним везама Србије и Српске. Њихова помоћ је увијек стизала у правом тренутку", рекла је Голићева.

21.50 - На хуманитарни број 1411 до овог тренутка упућено је 74.700 позива за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. 

21.35 -Представница Удружења Срце за дјецу обољелих од рака ФБиХ Лејла Камерић уручила је предсједнику Републике Српске Милораду Додику захвалницу због помоћи овом удружењу.

Ово није први пут да нам предсједник Републике Српске помаже за нашу родитељску кућу. Овим поводом уручујем захвалницу за 20.000 КМ помоћи нашем удружењу, а не можемо заборавити ни помоћ од 50.000 КМ коју нам је уручио прије три године док нам је кућа још била у изградњи", истакла је Камерић.

Предсједник Додик је захвалио на пажњи и истакао да је важно да се не изгуби хумани однос.

"Осјећам понос што смо сви оддје из цијелог региона и желим свима да се захвалим", додао је Додик.

Милорад Додик и Лејла Камерић

21.20 - Премијерка Жељка Цвијановић истакла је да ова акција има свој циљ и да знају зашто је организују.

"Задовољна сам чињеницом да овакве вечери пробуде солидарност код наших грађана. Једна од важних димензија је да будемо заједно и да заједно допринесемо нечему што се зове здравље. А када то радите у корист и интерес дјеце, онда је то посебно важно", рекла је Цвијановић.

Она је додала да је Српска као друштво стасала да разумије колико је важно да његујемо солидарност али и, паралелно с тим, да доноси добра законска рјешења.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић поручио је да Бањалука и Бањалучани редовно учествују о оваквим акцијама.

"Велики број Бањалучана чека овакве акције и радо учествују", додао је Радојичић.

Жељка Цвијановић

21.20 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изразио је велику част што може да допринесе донаторској вечери.

"Пуно је хероја, почевши од дјеце и њихових родитеља, али хероји су и сви грађани Републике Српске који вечерас зову и донирају за помоћ. Тиме показујемо да смо људи", истакао је Касиповић.

21.10 - Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, рекла је да је ово вече посебно јер омогућити дјеци која су болесна лијечење у иностранству је најљепша свар на свијету.

"Солидарност је увије присутна и тада показујемо своју најбољу страну, а сигурна сам да сви у Српској имају велико срце за нашу дјецу", истакла је Тешановић.

21.05 -  Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је, поводом донаторске вечери "С љубављу храбрим срцима" с циљем прикупљања средстава за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, да га радује чињеница да се системски жели и покушава ријешити проблем који је, нажалост, присутан у друштву.

"Боље би било да немамо потребе за тим, али реалност говори да то заиста треба", рекао је Чубриловић.

21.00 - На хуманитарни број 1411 до овог тренутка упућено је 51.149 позива за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. 

20.55 - Предсједник СДС-а Вукота Говедарица нагласио је да бисмо сви вечерас требали да будемо оно што и јесмо-бића која имају разум и осјећаје.

"Вечерас је лијепо бити овдје. Можда ће неко бити изненађен мојим доласком. Ја и актуелна политика можемо да се разликујемо, али када је у питању хуманитарна активност, морамо бити заједно", рекао је Говедарица.

20.50 - Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач истакао је да је ово донаторско вече, као и свих протеклих година, организовано на високом нивоу.

"Ове године смо уз помоћ Владе Србије, чини се, прикупили највише средстава, а та помоћ нашој дјеци сигурно пуно значи. Судећи према усијаним телефонима, изгледа да ће прикупљена средства бити рекордна", рекао је Лукач.

Драган Лукач

20.40 -Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Зоран Ђорђевић је истакао да је акција за сваку похвалу.

"Ово је одлична ствар за Републику Српску, да грађани знају како се прикупљају средства. Битно је да помоћ буде у право вријеме. Надам се да ће бити још већа помоћ од стране Србије", изјавио је Ђорђевић.

20.30 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик обраћајући се присутнима на донаторској вечери рекао је да је до сада у Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству уплаћено 1.300.000 КМ.

"Осми пут организујемо ово вече. Успјели смо да и ове вечери помогнемо родиотељима и дјеци. Без обзира колико свијет био брз, не спријечава нас да покажемо своје хумано лоце. Родитељи нису остављени сами и то им је било потребно у овој тешкој борби. Потребно да се окупимо, али и да законски уредимо ову област. Иза нас су остали не само опрема коју смо набавили, већ и рпдитељска кућа, а сада смо формирали и Фонд", истакао је Додик.

Предсједник Српске захвалио је свима који су на било који начин помогли ову акцију и свим грађанима који ће вечерас позивом на број 1411 донирати једну КМ..

"Само сједињени можемо дати снагу", поручио је Додик.

Милорад Додик

20.10 - Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да је прва њена асоцијација, када је позвана на ово донаторско вече, била слика коридора 1992. године када је због његове блокаде 12 беба у Бањалуци умрло због немогућности допремања кисеоника.

Овакве вечери, истакла је Брнабићева, организујемо с циљем да се такве трагедије више никада не догоде.

Премијерка Србије навела је и примјер донације Владе Србије од 33 инкубатора за пријевремено рођену дјецу.

У хуманитарној акцији "Битка за бебе" прикупљена су средства за куповину 33 најмодернија инкубатора за породилишта широм БиХ.

У оквиру акције испоручено је пет инкубатора у Бањалуку, четири у Сарајево, три у Источно Сарајево, по два у Мостар и Тузлу, те по један у Брчко, Требиње, Приједор, Добој, Дервенту, Градишку, Зворник, Бихаћ, Травник, Мркоњић Град, Зеницу и Фочу.

Ана Брнабић

Концерт поводом донаторске вечери се одржава препуној дворани Борик, а наступају домаћи и регионални музички извођачи- Оне три, Вања Мишић, Тропико бенд, Саша Ковачевић, Жељко Јоксимовић, Жељко Самарџић, Мирослав Илић, Дејан Петровић и Биг бенд.

Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству биће уплаћено 400.000 КМ из кабинета предсједника Републике Српске. И град Бањалука је подржао акцију са 5.000 КМ, а градоначелник Игор Радојичић ће се током донаторске вечери у оквиру кол-центра јављати на позиве на хуманитарни број, саопштено је из Градске управе.

Влада Србије донијела је закључак да на рачун Фонда солидарности буде уплаћено 250.000 евра.

Хуманитарни број 1411 биће активан до поноћи, а позивима из фиксне и мобилне мреже М:тела дарује се једна КМ за лијечење дјеце у иностранству.

Прво донаторско вече организовано је 2010. и то за дјецу обољелу од малигних болести. Годину касније дјеци са потешкоћама у развоју пружили смо подршку, настојали олакшати свакодневицу и омогућити развој њихових способности.

У мјесецу даровања 2016.године, мисија је била прикупити средства за изградњу Центра за превенцију развојних потешкоћа. Прикупљено је око милион 300 хиљада КМ, изградња Центра почиње ускоро, а један његов дио почиње да ради на прољеће.

Покажимо хуманост и ове године, подржимо оне којима је наша помоћ најпотребнија!

Погледајте комплетан снимак - Хуманитарно вече - С љубављу храбрим срцима

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС

Хуманитарни концерт - Осмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" - позовите 1411
Фото: РТРС