latinica  ћирилица
28/12/2017 |  16:33 | Аутор: РТРС

Вјежбање вам може помоћи да сачувате памћење

За деменцију можда још нема лијека, али су научници све ближе открићу начина како да умање ризик од појаве тог стања и да успоре његов почетак.
Ходање - Фото: Getty Images
ХодањеФото: Getty Images

Симптоми деменције подразумијевају губитак памћења и проблеме са размишљањем. Научници тврде да се ризик од њих може умањити вјежбањем.

Према новим препорукама, објављеним у часопису "Неурологy", људи који почињу да показују знаке благог когнитивног поремећаја могли би да имају користи од физичке активности два пута недјељно.

"Редовно физичко вјежбање одувијек се показивало као корисно када је здравље срца у питању, а сада знамо и да такође може да помогне побољшању памћења код људи са когнитивним оштећењима", каже Роналд Петерсен, један од аутора студије са Клинике Мејо.

Он препоручује онима код којих је примјетан ризик од деменције да ходају брзо, да џогирају или да раде друге типове аеробних активности у трајању од укупно 150 минута недјељно.

Потребно је уложити напор "све док не избије зној", али не и напрезати се толико да не можете да изустите ни ријеч, пише британски Експрес.

Благи когнитивни поремећаји су дефинисани као стања између очекиваног когнитивног опадања, повезаног са нормалним старењем, и ране фазе деменције. Иако се сматра да ова стања воде до повећаног ризика од деменције, постоје шансе и за побољшање стања.

Истраживачи су открили да су људи са благим когнитивним поремећајима, који вјежбају два пута недјељно, много боље подносили симптоме.

А као додатак вјежбама, одређене промјене у исхрани такође могу бити од помоћи. Рибље уље, печурке и салату научници су означили као "храну за мозак", пошто се показало да унос ових намирница зауставља или успорава губитак памћења.

Извор: Б92