latinica  ћирилица
28/12/2017 |  17:55 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

"Пољски Робинзон" спашен послије седам мјесеци проведених на пучини

Пољски морнар, стар 54 године, спашен је 25. децембра у водама француског острва Реинион, у Индијском океану, пошто је претходно седам мјесеци плутао океаном, саопштили су његови спасиоци у уторак.
"Пољски Робинзон" спашен послије седам мјесеци проведених на пучини - Фото: nezavisne novine
"Пољски Робинзон" спашен послије седам мјесеци проведених на пучиниФото: nezavisne novine

Његово "склепано" пловило примијетила је посада једне јахте, која је упозорила спасиоце. Жандармерија је, потом, отворила истрагу о околностима авантуре коју је овај "савремени Робинзон" проживио.

Према наводима Националног друштва за спашавање на мору, мушкарац је рекао да већ седам мјесеци плута океаном, након што је у мају запловио са Комора, острвља југоисточно од обале Африке. Намјеравао је да доплови до Јужноафричке Републике не би ли тамо нашао посао.

Његово пловило, бродски чамац за спасавање, врло брзо се покварио, испричао је он. Без средстава за комуникацију и навигационих инструмената и са само мјесечном залихом хране, плутао је између Малдива, Индонезије и Маурицијуса прије него што је спашен у водама недалеко од Реиниона.

Друштво му је правила једна мачка. "Пољски робинзон" каже да је преживио једући пола кесице кинеске супе дневно, а понекад и нешто што би упецао.

Морнар каже да је након 10 година проведених у САД, 2014. године отпутовао у Индију да би тамо купио сопствено пловило. Намјеравао је да плови до Пољске, али је његов чамац изгубио јарбол па је доплутао до Комора. Тамо је остао неколико мјесеци, поправио брод и кренуо даље на пут 1. маја.

Сада, како каже, не може да се врати у Америку пошто му је истекла боравишна дозвола, а не намјерава ни да се врати у Пољску. Нада се да ће моћи да поправи чамац и да неко вријеме остане на Реиниону.

Извор: Независне новине