latinica  ћирилица
29/12/2017 |  07:56 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

Опрез: Клизави коловози, угажен снијег, поледица и магла

У већем дијелу Републике Српске саобраћај се јутрос одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима, на дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја има мјестимично угаженог снијега, те поледице, упозоравају из Ауто-мото савеза Српске.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

У котлинама и дуж ријечних токова, као и преко планинских превоја, видљивост је смањена због магле, а на дионицама у усјецима и поред камених косина повећана је опасност од одрона камења и земље на коловоз.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјенично саобраћа се на дионици магистралног пута Бањалука-Јајце, локалитет Српских топлица, те на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, и дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача.

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Због снијега на коловозу, спорије се саобраћа у вишим предјелима Федерације БиХ.

Посебан опрез неопходан је на путним правцима Блажуј-Тарчин-Коњиц, Семизовац- Олово-Кладањ, Ливно-Шујица-Купрес, Ливно-Гламоч-Млиниште, Бугојно-Нови Травник, Прозор-Горњи Вакуф, Бихаћ-Босански Петровац-Кључ и Босанско Грахово- Дрвар-Босански Петровац.

На ширем подручју Купреса, Гламоча и Босанског Грахова неопходан је опрез због повремено јачих удара вјетра који стварају сњежне наносе.

Због урушавања потпорног зида једном траком саобраћа се и на магистралном путу Ресановци-Дрвар.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања.

Извор: СРНА