latinica  ћирилица
29/12/2017 |  08:12 ⇒ 08:16 | Аутор: РТРС

Осам кандидата за главног ревизора Српске

На конкурс за избор главног ревизора и замјеника главног ревизора пристигло је осам пријава, а према незваничним информацијама - најближи фотељи је садашњи в.д. главног ревизора Јово Радукић.
Јово Радукић - Фото: blic.rs
Јово РадукићФото: blic.rs

Пријаве на конкурс биће отворене највјероватније одмах након прославе Дана Републике, а након тога биће обављени интервјуи с кандидатима који испуњавају услове за ту позицију.

"Одлучили смо да то оставимо за послије Божића. Још не знамо ко се све пријавио за ту позицију, јер на ковертама са документацијом и пријавом нису исписана имена пошиљалаца", рекао је Недељко Милаковић, посланик СП-а и члан Комисије за избор главног ревизора и замјеника главног ревизора Републике Српске.

У незваничним разговорима, посланици, али и поједини чланови Комисије, кажу да још нико није говорио о конкретним именима, али да ће вјероватно Радукић остати на тој функцији с обзиром на то да је већ започео неке послове у Главној служби за ревизију јавног сектора, те да почетком године креће и посао ревизије и израде ревизорских извјештаја за 2017. годину.

"Када се отворе коверте и обаве интервјуи, Комисија прави листу најуспјешнијих кандидата и шаље је предсједнику Републике Српске, који предлаже именовање главног ревизора и његовог замјеника", рекао је Радован Вуковић, предсједник Комисије за избор и именовања Народне скупштине РС.

Услови за главног ревизора и његовог замјеника су звање дипломираног економисте са стечених 240 бодова и искуство у области рачуноводства и ревизије, јавних финансија или јавне администрације у трајању од најмање деценије. Један од услова је да се против њих не води кривични поступак, нити да су правоснажно осуђени на казну затвора за кривична дјела, с изузетком дјела против безбједности у саобраћају, а главни ревизор и његов замјеник именују се на период од седам година без могућности поновног избора.

Позиција главног ревизора и замјеника остала је упражњена након што су бивши главни резвор Душко Шњегота и његов замјеник Дарко Пејић поднијели оставке након критика из власти на њихов рачун у вези са дефицитом буџета РС. Главна служба за ревизију јавног сектора на челу са Шњеготом тада је утврдила да је дефицит буџета РС око 170 милиона КМ, а што су из Владе РС одмах демантовали, тврдећи да је дефицит око 45 милиона КМ, а што су касније потврдили и Међународном монетарном фонду (ММФ).

Извор: Независне новине