latinica  ћирилица
29/12/2017 |  08:59 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Ситуација напета-словеначка полиција удаљила хрватског рибара

Словенија ће од суботе почети примјењивати одлуку Арбитражног суда који је утврдио њене границе с Хрватском.
Словеначка полиција  (Фото:slovenskavojska.si) -
Словеначка полиција (Фото:slovenskavojska.si)

Спровођење ће почети тамо гдје је најлакше - на мору.

Хрватска не признаје одлуку Арбитражног суда сматрајући да је она компромитована утицајем Словеније на суце због чега се и била повукла из арбитражног поступка.

Хрватске аргументе суд није прихватио и замијенио је суце те наставио с процесом и на крају донио одлуку којом је Словенија углавном изгубила на копну, али је добила оно што је заиста жељела - пролаз до међународних вода.

Министарство спољних послова Хрватске дипломатском је нотом позвало Словенију да се суздржи од једностраног спровођења мјера које би имале за циљ покушај промјене стања на терену, те на конструктиван дијалог око рјешавања питања границе, саопштено је из овог министарства.

Полиција је хрватским рибарима јуче поручила да се понашају нормално у својим активностима, али да ипак не иду све до средине Савудријске вале, како не би изазвали инциденте.

Како је јуче јавила Н1 Телевизија, већ се јуче догодио мањи инцидент. Наиме, према ријечима рибара, хрватски патролни брод морао је стати између хрватске рибарице и брода словенске полиције, који јој се приближио.

Након тога сви су се бродови повукли.

Рибари јутрос кренули у рибарење, један добио упозорење словеначке полиције

Рибари су јутрос око 4-5 сати кренули рибарити, дио их се вратио око осам сати.

Један од њих рекао је за Н1 да је словеначка полиција пришла једној бродици те рекла рибарима да напусте словенско море.

- Рибари су даље наставили рибарити под пратњом хрватске полиције, открио је.

Рекао је и да најмање два полицијска брода прате хрватске рибаре јутрос, а да их иначе има од једног до четири.

- Ми, рибари овог краја, прижељкујемо да остане све мирно, да не буде никаквих репресивних активности, да не дође до ескалације односа између Хрватске и Словеније. Знамо да је то један политички пројект од стране Словеније на штету Хрватске, рекао је рибар за Н1.

Извор: Индекс